U LIPOVLJANIMA JE ODRŽAN TRADICIONALNI ‘UKRAJINSKI BAL’

Prvu subotu u veljači, u Lipovljanima već niz godina obilježava Ukrajinski bal, što ga priređuje Kulturno-prosvjetno društvo ‘Karpati’ iz Lipovljana. Tako je bio u proteklih 12 godina, a tako je bilo i ove godine, u subotu, 3. veljače, kad je na balu u Društvenom domu bilo gotovo 200 posjetitelja.

                Ukrajinski bal dio je programa rada KPD ‘Karpati’, čiji je cilj okupiti jednom godišnje, sve članove svog društva, ali i Ukrajince koji nisu članovi ovog društva. Bal je otvoren i za Ukrajince iz drugih društva u Hrvatskoj, te ostale posjetitelje, stanovnike općine Lipovljani, koji vole glazbu i kulturu pripadnika ukrajinske zajednice.

                Ovogodišnji, 13. Ukrajinski bal otvorili su najmlađi članovi lipovljanskog društva, spletom dječjih ukrajinskih plesova. S njima su, svim prisutnim gostima na balu, pokazali dio raznolike i atraktivne plesne baštine Ukrajinaca, i tako potvrdili svoj dobar rad tijekom prošle godine. Osim uspješno uvježbanih plesova, pod vodstvom Mirka Fedaka, dječja skupina lipovljanskih ‘Karpata’, lani je i povećala broj članova na 20 plesača, pa su neki i po prvi puta nastupili na balu. S tolikim brojem plesača na nastupima u Lipovljanima, ali i diljem Hrvatske, dječja plesna skupina ‘Karata’ izgleda vrlo lijepo, moćno i jako atraktivno.

                Na početku bala, sve goste i članove društva prigodnim riječima pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’. Zahvalio se svima za dolazak na ovogodišnji bal, a posebno se zahvalio dugogodišnjim posjetiteljima bala, koji iz godine u godinu dolaze na bal, jer im se dopada ovaj specifičan program i organizacija društva lipovljanskih Ukrajinaca.

Podršku radu i održavanju plesnog bala, te zajedničkom druženju, ove godine su i svojom osobnom prisutnošću pružili: Vita Holec, kulturni ataše pri veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj, Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, Igor Grahovac-Fedešin, župnik grkokatoličke župe u Lipovljanima i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

   Nakon otvorenja, sve posjetitelje i goste ovogodišnjeg Ukrajinskog bala zabavljao je glazbeni sastav ‘Boje noći’, a ukrajinske pjesme izvodio je Ivan Bačinski. Članovi lipovljanskog društva za goste su pripremili svečanu večeru i tradicionalnu tombolu, a dobar ugođaj bala protegnuo se do duboko u noć. Na zadovoljstvo svih posjetitelja. 

Damir SMETKO