Svijećama i molitvama zahvalili stradalim hrvatskim braniteljima

         Molitvama i sjećanjima, misnim slavljima i zahvalama za žrtvu, cvijećem i svijećama, sjećamo se poginulih hrvatskih branitelja tijekom obilježavanja prigodnih obljetnica vezanih uz Domovinski rat. Taj spomen, na sve poginule branitelje u obrani Hrvatske, obnovljen je i u nedjelju, 13. listopada, kada je u Lipovljanima obilježen Dan hrvatskih branitelja općine Lipovljani.

         Obilježavanje je započelo misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Josipa, kojeg je vodio vlč. Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Nakon mise, hodočastilo se do velikog križa na lipovljanskom groblju, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za poginule i stradale branitelje tijekom Domovinskog rata.

         Ukupno 20 izaslanstava i predstavnika udruga ratnih vojnih veterana položilo je cvijeće i upalilo svijeće za poginule branitelje. Prvi su, i ove godine, svijeće upalili ratni veterani lipovljanskog ogranka, koje je vodio Željko Pogačić, predsjednik udruge. Potom je upaljena svijeća u ime udovica poginulih hrvatskih branitelja, a onda i čelnici Općine Lipovljani, koje je vodio Nikola Horvat, načelnik općine. 

         Svijeće i cvijeće pred Veliki braniteljski križ položila su i izaslanstva svih pridošlih ogranaka ratnih veterana, a na kraju su se braniteljima poklonili i predstavnici mnogobrojnih udruga i ustanova s područja općine Lipovljani.

         Prisjećanje na braniteljske žrtve završeno je molitvama, koje je vodio župnik Tomislav Pavlović i prigodnim sakralnim pjesmama koje su izveli članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’.

Damir SMETKO