SVEČANO OTVORENI ”LIPOVLJANSKI SUSRETI 2012”

U subotu, 25. kolovoza navečer

SVEČANO  OTVORENI  ”LIPOVLJANSKI  SUSRETI  2012”

Ovogodišnja trodnevna kulturna i turistička manifestacija ”Lipovljanski susreti 2012”, posvećena stvaralaštvu nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, svečano je otvorena u subotu, 25. kolovoza. Otvorila ju je županica Marina Lovrić Merzel, osobna izaslanica dr. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske i visokog pokrovitelja ove priredbe u Lipovljanima od samog njenog obnavljanja prije 3 godine.

Svečano otvaranje ”Lipovljanskih susreta” održano je na centralnoj pozornici, nakon svečanog mimohoda 10 kulturno-umjetničkih društava i udruga koje njeguju plesnu i pjevačku baštinu nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Nakon što je lipovljanski mješoviti zbor ‘Lira’ otpjevao hrvatsku himnu, prvi je za govornicu ”Susreta” izašao načelnik općine Lipovljani Mario Ribar, koji je pozdravio sve pristigle goste, visoke dužnosnike, sudionike programa i sve posjetitelje ”Lipovljanskih susreta”


–          Ovo je vrijeme kada Lipovljani žive kroz kulturni izričaj i pričaju o jednoj tradiciji, o suživotu, o radosti i smijehu povezanoj u Lipovljanske susrete. Upravo kroz tradiciju i suživot različitih kultura i multietničkih zajednica koja poštuju i toleriraju različitosti Lipovljane s pravom nazivaju „Europa u malom“  – istakao je načelnik Mario Ribar, na otvaranju ”Susreta” zahvalivši se pokroviteljima i posebno svim suradnicima, organizacijskom odboru i volonterima na doprinos u realizaciji ovogodišnjih Lipovljanskih susreta.

Potom se s pozornice obratio i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske koji je pozdravio održavanje manifestacije posvećene djelovanju nacionalnih manjina ovdje u Lipovljanima. Nacionalne manjine su i bogatstvo s kojima Hrvatska ide u Europu, ali i dokaz da se u Hrvatskoj živi zajedništvo svih njenih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Kako se i institucije nacionalnih manjina pridružuju štednji koja je prisutna u cijelom društvu, više nema godišnje smotre rada udruga nacionalnih manjina u Zagrebu, pa je Aleksandar Tolnauer, na kraju svog obraćanja, najavio Odluku po kojoj bi ”Lipovljanski susreti” postali središnja manifestacija nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

U ime Hrvatskog sabora, i njegovog predsjednika Borisa Šprema, goste, sudionike i posjetitelje ovogodišnjih ”Lipovljanskih susreta” s govornice je pozdravila i Ivana Posavec Krivec, saborska zastupnica iz Križa. Istakla je da se i na ovim ”Susretima” vidi bogatstvo Hrvatske i njenih nacionalnih manjina i da je ovo kruna zajedničkog rada i života u istim uvjetima i s istim potrebama za sve stanovnike Hrvatske. Čestitala je svima koji njeguju kulturnu baštinu svojih predaka i zaželjela dobar nastup svima.

Na kraju svečanog otvorenja ovogodišnjih ”Lipovljanskih susreta” za govornicu je stupila županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel, koja je u ime pokrovitelja manifestacije dr. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske i otvorila ovogodišnju manifestaciju.

Županica Lovrić Merzel govorila je o značaju ”Lipovljanskih susreta” za čitavu županiju, o značajnom zajedničkom životu i suradnji bez obzira na nacionalnu pripadnost i o potrebi nastavka takvog rada. Naglasila je i sve veći gospodarski razvoj Lipovljana, koji se očekuje ubuduće, i to zahvaljujući također ”Lipovljanskim susretima”, a zahvalila je, na kraju i Aleksandru Tolnaueru, predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, na odluci da se nakon svega tri održane obnovljene manifestacije u Lipovljanima, pokreće inicijativa da ”Lipovljanski susreti’ postanu središnja manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Svečanom otvorenju ”Susreta” prisustvovali su još saborski zastupnici: Zoran Vasić iz Siska, Vladimir Bilek, saborski zastupnik iz Daruvara, koji zastupa češku i slovačku nacionalnu manjinu, gđa. Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja, g. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda Vlade RH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, predstavnici veleposlanstava, dožupani Sisačko-moslavačke županije i mnogi drugi gosti i uzvanici.  (Damir SMETKO)