Svečano je otvoreno obnovljeno i prošireno dječje igralište u centru Lipovljana

         U sjeni stoljetnog kestenja parka u Lipovljanima, i uz rub asfaltiranog malonogometnog, rukometnog i košarkaškog igrališta, u četvrtak, 1. listopada, svečano je otvoreno, obnovljeno i prošireno dječje igralište u centru Lipovljana, koje na zapadnom dijelu parka ‘živi’ već 50-tak godina. U prisutnosti polaznika lipovljanskog Dječjeg vrtića Iskrica’, obnovljeno dječje igralište otvorila je 5 i po-godišnja Barbara Kurbanović iz Piljenica, polaznica vrtića, koju su predložili prijatelji iz vrtićke skupine ‘Kockica’ jer je vrijedna, pažljiva, a i često pomaže Ivanu, djetetu s posebnim potrebama.

         Obnovu i obogaćivanje dječjeg igrališta novim spravama, vodio je Mjesni odbor Lipovljani i njegova radišna predsjednica, Dubravka Hubak. Nakon prijašnjeg angažiranja na uređenju starog dijela groblja i mrtvačnice, te poboljšanja uvjeta boravka u Dječjem vrtiću, Dubravka Hubak angažirala se na uređenu i proširenju dječjeg igrališta. Pripremila je projekt obnove i proširenja, nakon čega je, uz odobravanje članova Mjesnog odbora, započela prikupljati donacije. U tom nezahvalnom poslu pridružili su joj se i Ivan Štiks, član MO Lipovljani, te Davor Živković, direktor ‘Lipkom servisa’ pa su zajednički za obnovu dječjeg igrališta u centru Lipovljana, od 20-tak donatora prikupili gotovo 40 tisuća kuna, koje su uložili u dječje igralište. Ukupna cijena obnove i uređenja ovog igrališta iznosi više od 58.000 kuna.

         Donatori obnove i proširenja dječjeg igrališta 20-tak je poduzeća i malih poduzetnika iz Lipovljana, šireg lipovljanskog područja i Zagreba, a donacijama je, do kraja rujna, prikupljeno više od 36 tisuća kuna. Još neke donacije su najavljene. Ostala uložena sredstva, u visini od 20.000 kuna, novčana su sredstva Mjesnog odora koje on svake godine dobiva iz proračuna Općine Lipovljani. Obnova i uređenje dječjeg igrališta obavljena je u zadnjih 10-tak dana rujna. U suradnji s tvrtkom ‘Usluga’ iz Pakraca, radove su izveli djelatnici ‘Lipkom servisa’. Prema propisanim standardima izbetonirane su podloge za igrače sprave, a svi korisnici zaštićeni su kroz postavljanja gumenih, tzv. anti-stres podloga. Stari i nesigurni vrtuljak je završio svoju vrtnju, a postavljen je novi, nešto veći i sigurniji na čiju klupu stane veći broj djece.

         Svečano otvorenje obnovljenog dječjeg igrališta u Lipovljanima proslavljeno je u veselom okružju, uz dječju glazbu, smijeh i veselje 44-ro djece, polaznika Dječjeg vrtića. O akciji uređenja i obnove dječjeg vrtića kratko je govorila Dubravka Hubak, predsjednica MO Lipovljani, koja je zahvalila svim donatorima, čijim sredstvima je obnovljeno dječje igralište. O brizi za najmlađe, izgradnji dječjih igrališta na čitavom području općine Lipovljani, uređenju  prostora za igru i odmor, te vrlo aktivnom radu članova Mjesnog odbora Lipovljani, prisutnim je govorio i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je pohvalio njihov rad i uputio im zahvalu za ostvareno uređenje ovog dječjeg igrališta.

Nakon simboličnog presijecanja vrpce, sve sprave odmah su isprobane. Spuštalo se niz tobogan, ljuljalo i vrtjelo, uz hvatanje balona i kušanje slatkiša. Tako će biti i ubuduće, jer na dječjem igralištu svakodnevno je puno djece, i starije, i mlađe, neke u pratnji roditelja ili baka. Za nadati se je da će se dječje igralište u centru Lipovljana i dalje nadograđivati i širiti, na zadovoljstvo najmlađih, ali i njihovih roditelja.

Damir SMETKO