SVEČANIM OTVORENJEM IZLOŽBI PREDSTAVLJENA ČEŠKA – OVOGODIŠNJA ZEMLJA PARTNER ‘LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2015.’

Ovogodišnja zemlja partner ‘Lipovljanskih susreta’ je Češka. U suradnji s veleposlanstvom Češke Republike u Zagrebu i Saveza Čeha u Hrvatskoj, pripremljeno je predstavljanje Češke, kao zemlje izuzetnih kulturnih i turističkih vrijednosti, ali i prezentacija rada i manifestacija češke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Nakon gospodarskog susreta, kojim su započeli ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’, u petak, 21. kolovoza, u izložbenom prostoru na katu Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, u popodnevnim satima svečano je predstavljena Češka kao zemlja partner. Predstavio ju je, i tri postavljene izložbe otvorio, NJ. E. Martin Košatka, veleposlanik Češke u Hrvatskoj.

Sve prisutne goste, pripadnike češke nacionalne manjine i veleposlanika Martina Košatku, pozdravio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, i zahvalio za sudjelovanje na ‘Lipovljanskim susretima’ u zajedničkom programu zemlje partnera ove centralne manifestacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

     Zadovoljstvo što je Češka zemlja partner ‘Susreta’ izrazio je i Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine. Čestitao je organizatorima na trudu i pripremljenim izložbama.

O postavljenoj izložbi ‘Česi u Hrvatskoj’ govorila je Libuša Strahnjik, predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj, i tom prilikom je zahvalila domaćinima što po prvi puta mogu pokazati javnosti pripremljenu izložbu, a pohvalila je i izdavačku kuću ‘Jednotu’ i njihovu ravnateljicu Lidiju Dujmenović na pripremi i izradi izložbe.

      Na kraju svečanog predstavljanja zemlje partnera, veleposlanik Martin Košatka, predstavio je izložbu ‘Čeki spomenici UNESCO’ i pozvao sve da posjete Češku i obiđu, te uživaju u zaštićenim spomenicima kulture i gradovima Češke. Govorio je prisutnima i o izložbi posvećenoj Franzu Kafki, koji je rođen u Pragu, ali je živio u Njemačkoj. Potom je proglasio izložbe otvorenima.

U svečanom programu otvorenja postavljenih izložbi izuzetno uvježbanim i izvedenim češkim i hrvatskim pjesmama sudjelovala je pjevačka skupina ‘Lepeza’, Češke besede općine Lipovljani. Velik broj članova ‘Češke besede općine Lipovljani’, predvođeni predsjednikom Mirkom Knjižekom, uz ostale uzvanike i goste, bilo je nazočno otvorenju izložbi i predstavljanju Češke kao zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta 2015.’

Damir SMETKO