SURADNJA S HRVATIMA IZ SLOVAČKE

– Na obalama Pakre i u kutinskoj baroknoj crkvi Gospe Snježne

KUTINA – S nizom kulturnih zbivanja potvrđuje se 24. svibnja 2009. godine u hrvatskom Veleposlanstvu u Bratislavi 1-LS SH 2potpisana Povelja o regionalnoj kulturnoj suradnji.Ona prekogranično povezuje najsjevernije gradiščanke Hrvate u Slovačkoj, ali i potomke Slovaka doseljenih u lipovljanski kraj. U ime Hrvatske potpisali su je Matica slovačka Lipovljani i Ogranak8-f 6 Matice hrvatske Kutina. Kvaliteta suradnje ovog vikenda osjetila se i na poznatim Lipovljanskim susretima. Dijelu programa bili su domaćini ogranci Matice hrvatske Kutina i Lipovljana. Gosti, njih više od 40  bili su Tamburaški sastav Čunovski bećari, Tamburica konjic i Dičje folklorno društvo Ljuljanka, točnije iz Čunova i Hrvatskog Jandrofa, nedaleko Bratislave.Gostovanje je bilo više od iznimno kvalitetnog nastupa na ljetnoj pozornici lipovljanskog parka.

Posebno7-f 5 u Kutini razgovaralo se o daljnjoj dugoročnoj suradnji. Potporu daljnjoj suradnji dali su i zamjenici gradonačelnika Kutine Damir Petravić i Josip Marić.  Za istraživačka povijesna i etno područja u buduće projekte uključio se i Muzej Moslavine. Gosti su sa zanimanjem razgledali zbirke te ustanove kao i kutinsku baroknu crkvu Gospe Snježne. U njoj sudjelujući   u nedjeljnom misnom slavlju predstavivši i sačuvani govor svojih predaka. Iskrenu dobrodošlicu slovački Hrvati čiji su davni  preci  prvih desetljeća 16. stoljeća 1-knjiga pred turskim nadiranjem posebno iz dijela današnje Hrvatske Kostajnice osjetili su u slikovitim Piljenicama na slikovitoj rijeci Pakri. Tu su uz zamjenika načelnika Općine Lipovljani Tomislava Lukšića  dobrodošlicu poželjeli Matica hrvatska Lipovljani i Udruga žena Mlinarice. Za prošlogodišnje gostovanje u Slovačkoj zahvalili su kraćim prigodnim programom predstavnici KUD-a „Repušnica“ iz Repušnice.

U Lipobljanima nije ih mimoišao i susret s pokroviteljicom Lipovljanskih susreta  predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović. Dapače. Na izložbenom prostoru lipovljanske Matice slovačke  vrlo vrijednu monografiju o selu Čunovo  predsjednici je u  ime Hrvatskog kulturnog centra  Hrvata u Slovačkoj darovao predsjednik Radoslav Janković.

Autor: Dragutin Pasarić

9-LS SH 1 6-f 35-f 24-f 1