STANOVNICI OPĆINE LIPOVLJANI OPET POKAZALI SVOJE VELIKO SRCE I HUMANOST

Stanovnici Lipovljana, ali i Krivaja, Piljenica i Kraljeve Velike pokazali su još jednom, u nedjelju, 15. studenog svoju brižnost, humanost i veliko srce za svoje sumještane u nevolji. Za potrebe dugotrajnog liječenja mlade, 15-to godišnje sumještanke Ines Mijadžiković iz Lipovljana, prikupili su u sat vremena 13,5 tisuća kuna, a svi oni potom su nagrađeni izvrsnom, besplatnom kazališnom predstavom ‘Slavonski triptih’, koju je izvela nadarena akademska glumica Aleksandra Demše.

U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, te uz veliko angažiranje gotovo svih članica udruge žena ‘Hrvatskog srca’ općine Lipovljani, pripremljena je kazališna predstava humanitarnog karaktera. Komedija Aleksandre Demše i Berislava Cimermana ‘Slavonski triptih’ bila je besplatna za sve gledatelje. Umjesto plaćanja karte, gledatelji su mogli donirati dobrovoljni novčani prilog, prema svojim mogućnostima, pred početak kazališne predstave, o čemu su brigu vodile članice ‘Hrvatskog srca’.

A odaziv na kazališnu predstavu bio je iznenađujuće velik. Predstavu je gledalo više od 200 gledatelja u ispunjenoj dvorani Društvenog doma u Lipovljanima, a dio gledatelja bio je i na galeriji dvorane.

Humanitarni karakter komedije nadahnuo je i glumicu Aleksandru Demše da odlično odigra čitavu predstavu, i sva tri lika Slavonki, koje pokazuju tragikomičnost situacije koja nas okružuje. Publika je s uživanjem pratila svaki lik, a najviše smijeha izazvao je lik bake Mariške, i naravno najmlađe Mace, kakvih se može naći i u našem okružju. Publika je predstavu nagradila dugim pljeskom, koji uvijek pokazuje uspjeh predstave.

Odmah nakon odlično odigrane monodrame, Marica Tisaj, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani i Ljiljana Tomić, predsjednica udruge ‘Hrvatsko srce’, izvijestile su sve prisutne gledatelje o razlogu organiziranja humanitarne kazališne predstave i o visini prikupljenim novčanih priloga pred njen početak. Prikupljeno je ukupno 12.230 kuna i 170 eura, a sve je stavljeno u jednu veliku omotnicu, koja je onda dana glumici Aleksandri Demše.

Tada je na pozornicu lipovljanskog Društvenog doma pozvana i osobno djevojčica Ines Mijadžiković, za koju je priređena ova humanitarna akcija, a koja je u pratnji majke doputovala iz Zagreba, gdje se već liječi od teške bolesti.

Svi gledatelji humanitarne kazališne predstave tako su i osobno mogli vidjeti mladu sugrađanku za koju su donirali svoj novčani prilog. Glumica Aleksandra Demše predala je omotnicu sa prikupljenih 13.500 kuna, koje će majci Ines Mijadžiković, itekako biti potrebne kod liječenja kćerke. U tim, vrlo dirljivim trenucima, mnogi su u dvorani, ali i na pozornici zaplakali, a svi su poželjeli djevojčici Ines uspješno liječenje.

Dubravka Hubak, medicinska sestra odjela na kojem se liječi Ines Mijadžiković, i jedna od pokretača ove humanitarne akcije u Lipovljanima, izvijestila je kako je ona sada dobro, no liječenje je dugotrajno i skupo. Zahvalila je svima na novčanom prilogu i pozvala sve da pozdrave Ines, pa su mnoge školske kolegice došle na pozornicu do nje, kako bi ju pozdravile, zagrlile i kratko se s njom družile. Zbog nužnosti liječenja Ines je prekinula svoje školovanje, svega mjesec dana nakon polaska u prvi razred srednje škole u Kutini, a u bolnici prati predavanja iz nekih predmeta. Svim svojim sumještanima zahvalila je na novčanom daru, a posebno članicama ‘Hrvatskog srca’ s kojima se i fotografirala.

Stanovnici općine Lipovljani još jednom su, u nedjelju, 15. studenog, pokazali svoju ljubav i humanost, i veliko srce za svoje bližnje, a sigurno je da će po potrebi to i ponoviti, kako bi liječenje mlade sumještanke, ili nekog drugog, bilo podnošljivo i uspješno.

Damir SMETKO