SPOMEN NA POBJEDNIČKU AKCIJU ‘BLJESAK’ I POGINULE HRVATSKE BRANITELJE

Izaslanstvo općine Lipovljani, koje je vodio Mario Ribar, općinski načelnik, uz Anku Doležal, predsjednicu Općinskog vijeća, Mirjanu Faltis, ravnateljicu Osnovne škole Josipa Kozarca i Ivana KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADoležala, položilo je vijenac i upalilo je svijeću kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u centru Novske. Prisjećanjem na poginule branitelje započelo je ovogodišnje obilježavanje 21. obljetnice pobjedničke vojne akcije ‘Bljesak’ na području Novske.

Nakon polaganja vijenaca, pomolilo se za poginule hrvatske branitelje, pa je u obližnjoj gradskoj vijećnici održana svečana sjednica posvećena oslobođenju od srpske okupacije čitave zapadne Slavonije.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa sjednici su, uz pozdravne govore domaćina, Marinka Stojića, predsjednika Gradskog vijeća Novske i Vlade Klasana, gradonačelnika Novske, o akciji ‘Bljesak’ govorili Rudi Stipčić, zapovjednik novljanskog ratnog područja i, vrlo emotivno, Miodrag Demo, saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane. Svi su naglasili važnost pobjede Hrvatske vojske 1995. godine u ‘Bljesku’ i njezinog značaja za konačno oslobođenje Hrvatske od okupacije pobunjenih Srba započete još 1991. godine.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIzaslanstvo općine Lipovljani, nakon svečane sjednice, bilo je prisutno i na otvorenju izložbe ‘Novljanske ratne staze’, kojom se nizom fotografija, ali i ratnih predmeta, uglavnom oružja i opreme, podsjetilo na ratne dane na području općine Novska. O izloženim predmetima i fotografijama govorio je Željko Sajko, vlasnik zbirke, a izložbu je priredilo Pučko otvoreno učilište, na čelu s ravnateljicom Valentinom Opić, u izložbenoj galeriji.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U pobjedničkoj akciji ‘Bljesak’ sudjelovali su i branitelji s lipovljanskog područja kao dio 125. brigade Hrvatske vojske. S područja nekadašnje općine Novska poginulo je, tijekom akcije ‘Bljesak’, 7 hrvatskih branitelja, a okupirano novljansko područje, u najvećem dijelu, oslobođeno je već u prvim satima vojne akcije. Ona je trajala dva dana, odnosno nepuna 32 sata, a završena je oslobađanjem Okučana, kao centra pobune u zapadnoj Slavoniji. Uslijedio je povratak prognanika u svoje domove i na svoja imanja, a i dio izbjeglica iz BiH, također je našao novi dom na oslobođenom području zapadne Slavonije.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA