SJEĆANJE NA PERUŠALO – TRADICIJSKI OBIČAJ VEZAN UZ BERBU I SPREMANJE KUKURUZA

Članice Udruge žena ‘Ruže’ iz Lipovljana organizirale su perušalo, tradicijski običaj vezan uz berbu kukuruza, kako bi sačuvali sjećanje na dane kad su poslovi u poljoprivredi obavljani isključivo napornim GEDSC DIGITAL CAMERAradom čovjeka. Ove godine perušalo je održano u lipovljanskom parku kod ljetne pozornice, u subotu, 24. rujna, u popodnevnim i večernjim satima, uz 50-tak sudionika programa.

Danju su se trgali klipovi kukuruza i vozili kući, a u večernjim satima skupilo bi se društvo, susjedi i prijatelji, i uz priču, pošalice, a na kraju i pjesmu i kolače, održalo bi se perušalo na kom bi se od perušine odvojilo i nekoliko kola kukuruznih klipova. GEDSC DIGITAL CAMERATako su, nekada, bez strojeva i prevelike užurbanosti, seljaci spremali ljetinu, odnosno plodove jeseni, kako bi osiguralo bezbrižnu slijedeću godinu dana.          Uz takav rad, zajedno su se ispomagali i družili, saznavali novosti i prisjećali se prijašnjih vremena, kroz kolektivno pamćenje i priče svojih predaka.

Danas, teške poljoprivredne poslove obavljaju strojevi, a perušalo i drugi tradicijski običaji, postaju samo veće ili manje zanimljivosti. Na tom tragu, i Udruga žena ‘Ruže’ iz Lipovljana organizirala je simbolično prisjećanje na perušalo, a u tome su im pomogli članovi tamburaške sekcije KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, izvodeći tradicijske pjesme lipovljanske okolice i iz Slavonije. Pridružile su im se i članice Udruge žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica, te članice Udruge GEDSC DIGITAL CAMERAžena iz Nove Subocke, koje također rade na očuvanju tradicijskih vrijednosti, kroz slične programe.

Uz tambure i pjesmu, brzo je 30-tak perušača operušalo 10-tak vreća klipova kukuruza, koje su za perušanje pripremile ‘Ruže’, a nakon toga su vrijedni perušači i ostali gosti počašćeni finim pecivima i kolačima. Uz tamburaše neki su i zaplesali, pa je još jednom lipovljanski park oživio u veselom raspoloženju.

Veselo je, tako, bilo na perušalu u Lipovljanima, a okupilo se i znatno više sudionika perušala, u odnosu na prošlu godinu, kad je lipovljanska Udruga žena krenula s organiziranjem s prisjećanjem na perušalo, nekadašnji, neizostavni dio branja i spremanja kukuruza. Sjećanje na tradicijske običaje nastavit će se i dogodine, obećavaju članice ‘Ruža’.

Na ovogodišnjem perušalu u Lipovljanima bio je prisutan i sve je perušače pozdravio i Miroslav Horvat, podpredsjednik Općinskog  vijeća Općine Lipovljani.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA