ŠAROLIKOST PTIČJEG SVIJETA POKAZALO 18 IZLAGAČA

U Društvenom domu u Lipovljanima

09-PICT1392

Društvo za uzgoj i zaštitu ptica Novska održalo je 11. otvoreno ornitološko prvenstvo u Lipovljanima, od 7. do 10. studenog. Na prvenstvu je nastupilo 18 izlagača sa 185 primjeraka različitih vrsta ptica. Na kraju izložbe podijeljena su priznanja i medalje za najbolje primjerke izloženih ptica, a gotovo svaka 10. izložena ptica osvojila je zlatnu medalju, što potvrđuje kvalitetnu izložbu ptica.

01-PICT1255                Otvoreno prvenstvo, odnosno izložba ptica, privukla je i dosta posjetitelja u Društveni dom u Lipovljanima, gdje je bila smještena. Uz ptice, učenici osnovne škole izložili su i svoje radove na temu ptičjeg svijeta. Time je nastavljena poučna suradnja Osnovne škole Josipa Kozarca i Društva za uzgoj i zaštitu ptica.

Na 11. otvorenom ornitološkom prvenstvu najbolji su bili izlagači iz domaćeg društva, Društva za uzgoj i zaštitu ptica Novska. Izložili su 102 ptice, te osvojili 8 zlatnih medalja, 15 srebrnih i 7 brončanih medalja. Za izložene ptice zlato su osvojili Matija Josipović, Stanko Šubr, Jurica Jurić, Danko Andrijević i Mladen Mrkša, uzgajivač ptica iz Lipovljana, koji je dugogodišnji član novljanskog društva.

Drugo mjesto po broju osvojenih medalja pripalo je članovima Zagrebačkog društva za zaštitu i uzgoj ptica i ribica. Članovi su izložili 31 pticu, a osvojili su 4 zlatne, 12 srebrnih i 2 brončane. Zlatne medalje su dodijeljene uzgajivačima: Anđelku Jurjeviću, Tomislavu Kušlanu, Ivanu Viltmanu i Stjepanu Marceljaku.

08-PICT1389               Treće mjesto osvojili su članovi Društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Osijek, koji su izložili 41 pticu, a osvojili 4 zlatne medalje, 9 srebrnih i 3 brončane medalje. Zlato su za Osječane osvojili Dražen Dokletal, najuspješniji izlagač s čak 3 zlatne medalje, te još osvojene 4 srebrne i 2 brončane medalje, i Ivica Bošković.

Zlatnu medalju za izloženu pticu još je osvojio i Draško Jorgić iz Udruge za zaštitu i uzgoj životinja hobby, iz Zagreba.

Na izložbi se moglo vidjeti više od 100 kanarinaca, te 30 velikih i australskih papiga, 16 agapornisa, 4 egzotične ptice, 6 križanaca… Sve one oduševile su posjetitelje, posebno najmlađe koji vole ptice i uzgajaju ih kao kućne ljubimce.

Svim izlagačima, posjetiteljima i općini Lipovljani, na doprinosu i pomoći u organizaciji izložbe, odnosno 11. otvorenog ornitološkog prvenstva, zahvalio je Matija Josipović, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu ptica iz Novske. Iduće godine ovo Društvo imat će priliku organizirati izložbu na državnoj razini, a hoće li to biti Novska ili Lipovljani, odlučit će se naknadno.         (D. SMETKO)