SAKUPLJANJEM STAROG PAPIRA ZAPOČELO SELEKTIVNO PRIKUPLJANJE OTPADA U DOMAĆINSTVIMA OPĆINE LIPOVLJANI

S podjelom računa za pružanje komunalnih usluga u ožujku, od petka, 5. travnja ‘Lipkom servisi’ započeli su po domaćinstvima i podjelu vreća za zbrinjavanje papirnatog otpada. Tom akcijom podjele vreća za zbrinjavanje papira, započinje i provođenje pilot projekta na selektivnom prikupljanju otpada u svim domaćinstvima na području općine Lipovljani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Gotovo dvije godine u lipovljanskom komunalnom poduzeću radi se na pripremi odvojenog prikupljanja kućnog otpada, čiji je cilj veći dio kućnog smeća pretvoriti u korisnu sirovinu. Tako ciljanim i pojedinačnim prikupljanjem otpada žele se smanjiti troškove zbrinjavanja i odvoza kućnog otpada na garešničku deponiju, ali i urediti reciklažno dvorište za zbrinjavanje i otpremu prikupljenog selektiranog otpada, ne kao smeća, već kao korisne sirovine za recikliranje.

Odvojeno, ili selektivno zbrinjavanje otpada, započinje najprije s prikupljanjem papira po domaćinstvima, a nakon toga krenut će se u prikupljanje i ostalog najčešćeg otpada, stakla i plastike. Od 1. srpnja započet će i zbrinjavanje bio otpada, a stanovnici općine Lipovljani informirani su o početku selektivnog prikupljanja otpada putem pisane obavijesti.

U ‘Lipkom servisima’ pripremili su i projekt izgradnje i uređenja reciklažnog dvorišta u okviru sjedišta poduzeća, u Kutinskoj ulici u Lipovljanima. Projekt je vrijedan 1,7 milijuna kuna, a kandidiran je za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH. Tijekom ove godine, po riječima direktora Miroslava Pavičića, u ‘Lipkom servisima’ žele se uhodati u kompletan posao selektivnog zbrinjavanja otpada jer idućih godina i od tog posla žele ostvarivati prihod.

Na sjednici Nadzornog odbora, održanoj 2. travnja, punu podršku pokusnom projektu, ali i cjelokupnoj ideji selektivnog zbrinjavanja otpada i izgradnji reciklažnog dvorišta na području općine Lipovljani dali su Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, te članovi Nadzornog odbora na čelu s Josipom Krajčijom. To je još jedan doprinos razvoju komunalnih djelatnosti, ali i zaštite okoliša i očuvanja prirode općine Lipovljani.              (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

LIPOVLJANI_NOVO_fin

1-letak apel 1-letak Lipkom