Ribolovno društvo ‘Šaran’ jedna je od najaktivnijih udruga općine Lipovljani

         Osim brige za riblji fond, za očuvanje i čistoću voda s kojima gospodare, te brige za uređenje i čišćenje okoliša tih voda, udruga sportskih ribolovaca ŠRD ‘Šaran’ iz Lipovljana, u prošloj godini imala je i niz drugih, bogatih aktivnosti. Njeni članovi aktivni su i u društvenom životu općine Lipovljani, aktivni su u promicanju sportskog ribolova i boravka u prirodi, pa svake godine okupljaju sve više članova. Takvim ritmom žele nastaviti i ove godine, što se vidi u programu rada udruge za 2020. godinu.

         Članovi Športsko ribolovnog društva ‘Šaran’ iz Lipovljana, u nedjelju, 26. siječnja održali su redovnu godišnju Skupštinu, u Društvenom domu u Lipovljanima. Skupštinu je vodio Josip Hudec, predsjednik ‘Šarana’, uz članove voditeljstva Veljka Lisca, Ivana Rohana i Josipa Stažnika. Izvješće o radu, Skupštini je podnio Josip Hudec, a blagajničko izvješće je pročitao Veljko Lisac.

         Nakon održane godišnje Skupštine, u prošloj godini, prva aktivnost im je bila sudjelovanje u obilježavanju Dana općine Lipovljani, uz blagdan sv. Josipa. Nakon toga izvršeno je poribljavanje voda, te otvorenje ribolovne sezone 1. svibnja, uz kuhanje graha za sve članove, ali i žitelje općine Lipovljani.

         Tijekom ljeta slijede akcije uređenja, a nakon toga sudjelovanju u održavanju ‘Lipovljanskih susreta’. U jesen se nastavlja briga za okoliš, a organizira se i godišnje natjecanje za sve članove društva. Prošlu godinu završavaju aktivnostima na Adventskom sajmu.

         Športsko ribolovno društvo ‘Šaran’ okuplja 113 članova, od toga 93 odrasla člana i 20 članova djece i mladeži. Na Skupštini su bila prisutna 63 odrasla člana, s pravom glasa i 5 članova djece i mladeži. Jednoglasno su usvojili izvješće o radu društva u prošloj, 2019. godini, kao i financijsko poslovanje.

         A u prošloj godini društvo je imalo ukupni prihod u iznosu od 84 tisuće kuna, a ukupni rashodi bili su im nešto veći od 69 tisuća kuna. Najviše prihoda ostvaruju od prodaje godišnje dozvole svojim članovima, a u prošloj godini ostvarili su i nešto više od 18 tisuća kuna prihoda od Općine Lipovljani.

         Najviše troškova imaju kod poribljavanja svojih voda, u što su prošle godine uložili gotovo 7 tisuća kuna, koliko ih košta i početak izrade nove revizije plana upravljanja vodama općine Lipovljani s kojima gospodare. Troškove su lani imali u iznosu od 7 tisuća kuna i na strojnim uređenju jama uz rijeku Subocku, 5 tisuća kuna za održavanja radnih akcija na uređenju okoliša, te 5 tisuća kuna za godišnje natjecanje svih članova društva. Financijski plan za 2020. godinu iznosi 85.805 kuna.

         Na Skupštini su još prihvaćena izvješća o radu Nadzornog odbora i ribočuvarske  službe, a podijeljene su i informacije o novom Zakon o sportskom ribolovu.

         Rad Športskog ribolovnog društva ‘Šaran’ pohvalio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je društvo istako kao primjernu udrugu na području općine Lipovljani. Zahvalio je članovima društva za brigu koju vode za očuvanje i uređenja voda i njenog okoliša na području općine Lipovljani i čestitao svima na postignutim rezultatima tijekom natjecanja ili sudjelovanju na manifestacijama općine Lipovljani. Ove godine, rekao je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, udruga ‘Šaran’ dobit će i primjeren prostor za rad udruge, u podrumu zgrade Društvenog doma, u što će se za uređenje uložiti, prema projekciji uređenja, više od 100 tisuća kuna.

         Upoznavanjem članova s novim načinom izdavanja godišnjih iskaznica i ostalim novostima iz ribičkog svijeta, završila je ovogodišnja Skupština članova ribolovnog društva ‘Šaran’ iz Lipovljana. 

Damir SMETKO