RIBOLOVCI ‘ŠARANA’ USPJEŠNI SU U RIBOLOVU, ALI I U PORIBLJAVANJU SVOJIH VODA I ČUVANJU PRIRODE

Sve više članova broji Športsko ribolovno društvo ‘Šaran’ iz Lipovljana, a od prošle godine u društvo je, po prvi puta, učlanjeno 10-tak juniora i 5 žena. Nakon niza godina održano je i natjecanje u ribolovu na plovak, pa se polako ribolovno društvo iz Lipovljana vraća na nekadašnje mjesto prema broju članova, ali i sve većim i uspješnim aktivnostima. Zahtjevan Plan rada za 2016. godinu obećava i dalje svim članovima puno aktivnosti i ribolova.

Takve ocjene rada ŠRD ‘Šaran’ mogle su se čuti na redovnoj godišnjoj Skupštini, koja je održana u Društvenom domu u Lipovljanima, u nedjelju, 24. siječnja. Nakon niza godina, zbog povećanog broja članstva, Skupština je opet održana u velikoj dvorani Društvenog doma, a izvješće o radu ‘Šarana’ u 2015. godini prisutnim članovima podnio je Ivan Hudec, predsjednik Društva.

Naglasio je kako su članovi društva bili vrlo aktivni u radu, kako i s koliko ljubavi rade na zaštiti i kvaliteti svojih voda, ali i kako su u svibnju prošle godine imali ekološki incident na Pakri u Piljenicama. Zbog zatvaranja dotoka vode u Pakru, dogodio se pomor riba, a društvo je pretrpjelo znatnu štetu za koju nitko nije odgovarao. Zbog toga su posebnu brigu lani posvetili obnovi ribljeg fonda u Pakri i poribljavanju svojih voda.

Izvješće o financijskom poslovanju ‘Šarana’ pročitao je tajnik Veljko Lisac, u ime financijskog servisa koji im vodi poslovanje društva. Ukupni prihod u prošloj godini bio je 46.272 kune, a ukupni rashodi 30.565 kuna. Financijski plan za ovu godinu predložen je u visini od 45.000 kuna, a sva izvješća za prošlu i planovi za ovu godinu jednoglasno su prihvaćena.

Članovi ribolovnog društva ‘Šaran’ poštovatelji su čistog okoliša i ljubitelji očuvane prirode općine Lipovljani, pa tijekom godine sudjeluju u radnim akcijama čišćenja obala svojih voda. Lani su održali dvije akcije čišćenja, a ribočuvarska služba izvijestila je prisutne ribolovce na Skupštini da se na ribolovna mjesta dobro pazi i da ih ribolovci ostavljaju čiste i uredne nakon ribolova.

Članovi Skupštine izvješteni su o tome da je lani pojačana ribočuvarska služba ‘Šarana’, na 3 ribočuvara, a to se pokazalo uspješno i kroz povećanu prodaju dnevnih ribolovnih karata. Održavaju se i dobri odnosi sa susjednim društvima iz Kutine i Jasenovca, dogovara se reciprotetni ribolov s njima, a sve bolja je suradnja i s Parkom prirode Lonjsko polje.

Na dobrom radu, ali i brizi koju pokazuju za čuvanje okoliša i očuvanu prirodu, te za angažiranje pri obilježavanju Dana općine i tijekom ‘Lipovljanskih susreta’, svim članovima ‘Šarana’ zahvalio se Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani, koja će i dalje podržavati rad ovog ribolovnog društva.

Za ribolovcima ŠRD ‘Šaran’ još jedna je uspješna godina, bilo je dobrih ulova, ali i odmora i uživanja na vodama općine Lipovljani, kojima gospodare. Plan rada, usvojen na Skupštini, garantira da će i ove godine biti živo na ribolovnim vodama i u društvu ‘Šaran’ iz Lipovljana.

Damir SMETKO