RAZNOLIKO PREDSTAVLJANJE TRADICIJSKIH OBRTA I BAŠTINE DRUŠTAVA NACIONALNIH MANJINA

Drugi dan „Lipovljanskih susreta“ započeo je uređivanjem i postavljanjem izložbenih prostora udruga nacionalnih manjina, ali i tradicijskih obrta i rukotvorina, dok je u isto vrijeme sve prisutne zabavljao mladi tamburaški sastav ‘Vesele kapi’, na maloj pozornici u parku.

Ove godine bilo je 26 izlagačkih mjesta u lipovljanskom parku. Narodne nošnje, tradicijske predmete, jela, kolače i razne druge proizvode izlagali su članovi udruga i društava nacionalnih manjina.

Ove godine na ‘Lipovljanskim susretima’ izlagali su:

Matica slovačka Lipovljani, Češka beseda Općine Lipovljani, KPDU ‘Karpati’ iz Lipovljana, Češka beseda Dežanovac, Zajednica Talijana Lipika, Bošnjačko kulturno umjetničko društvo „NUR“ iz Siska, Društvo Mađara Pakrac, Zajednica Mađara Daruvar,  , Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva iz Lipika, Društvo perojskih crnogoraca „Peroj 1657.“ iz Vodnjana, te Udruga Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača.

Posjetitelje „Lipovljanskih susreta“ izvrsno raspoloženi članovi udruga nacionalnih manjina ponudili su s gastronomskim proizvodima, a poneki i čašicom pića dobrodošlice.

Uz izložbene prostore, na štandovima ove godine izlagali su i tradicijski obrti i rukotvorine. Izlagači su bili:

 Udruga žena ‘Iskra’iz Novske, Pčelarstvo Turas iz Lipovljana, Pletarstvo Božanović iz Petrinje, OPGVjera Ožoga iz Nove Subocke, Udruga KIS iz Ratkovice, UZ Tena OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana, Udruga žena RUŽE Općine Lipovljani, Domaća radinost Robert Puhovski iz Zagreba, HUKA Jasmina Spahović iz Novske, OPG Dražen Gregorek iz Volodera, OPG Knižek iz Lipovljana, Udruga paleta suvenira Osijek – Đurđica Jurić iz Požege, Kućna radinost Željka Kedmenec iz Svete Nedjelje, TZ Grada Siska, Oldtimer klub Lanz buldog iz Novske, JU PP Lonjsko polje i OPG Ožoga s postavom tradicionalnog posavskog dvorišta i niz zanimljivih tradicijskih obrta.

Bogatstvo kulturne i gastronomske tradicije te tradicijski obrti i rukotvorine mogli su se i ove godine, u velikom broju, vidjeti na „Lipovljanskim susretima“. Sve više i po toj prezentaciji rada nacionalnih manjina i tradicijskih obrta „Lipovljanski susreti“ čine se itekako prepoznatljivima.