RADNOM AKCIJOM I PRVIM ULOVIMA ČLANOVI ‘ŠARANA’ OTVORILI NOVU RIBOLOVNU SEZONU

Radnom akcijom na uređenju i čišćenju obala vodotoka, zabacivanjem prvih udica u vodu i kuhanjem fiša, članovi Športsko ribolovnog društva ‘Šaran’ iz Lipovljana, u petak, 1. svibnja

otvorili su ovogodišnju ribolovnu sezonu. Dok mnogi tog dana odlaze u prirodu roštiljati i proslaviti Praznik rada, sportski ribiči iz Lipovljana, već godinama, kreću u još jednu, novu sezonu ribolova, uz maksimalnu brigu o prirodi i vodama s kojima gospodare.

Članovi lipovljanskog ‘Šarana’ gospodare s vodama na području općine Lipovljane i vodama na općinskim granicama, poput Pakre i Struga, i trude se tijekom čitave godine dobro gospodariti ribljim fondom, ali i brinuti za okoliš. U petak, 1. svibnja, od jutarnjih sati najprije su kosili i čistili obale vodotoka, a tek nakon ručka, skuhanog fiša na licu mjesta, zabacili su prve udice u vodu. Na otvorenju ribolovne sezone bilo je gotovo 40 članova, koji i ovu godinu člansku iskaznicu plaćaju 500 kuna, uz obvezano sudjelovanje na najmanje dvije radne akcije čišćenja okoliša.

 

Sve svoje ribolovne vode, članovi ‘Šarana’ već su ove godine poribili s preko 300 kilograma šarana, što ih je koštalo više od 6.000 kuna. Akcije poribljavanja planiraju i dalje tijekom godine na vodotocima, a većina članova najčešće ribu love na vodama Struga i Pakre. Osim ribolova, nastavit će i s radim akcijama uređivanja obala na kojima love, te s akcijama čišćenja bačenog ili donesenog otpada. Pozivaju sve

 

ljubitelje ribolova da se uključe u njihovo društvo, a posebno na početku sezone pozivaju djecu i mlade da se uključe u rad ribolovnog Društva, kako bi što više boravili u prirodi i brinuli se za nju i njene blagodati.

Nakon akcije uređivanja obala vodotoka, na kojima će ubuduće provoditi vrijeme čekajući da riba zagrize, okrjepu uz odličan fiš, zabačene udice na otvorenju ribolovne sezone pokazale su da su mlađi ribolovci, članovi ‘Šarana’, nešto uspješniji od starijih članova. Prve ribe, uglavnom šarane, ali bilo je tu i babuški, i rogana, i tolstolobika, ulovili su mladi članovi Društva. Bilo je i dobrih ‘grizeva’, čemu se također ovi sportski ribolovci raduju, a bilo je i nekoliko velikih komada riba na udici, koji su otpali nazad u vodu, pred sam ulov.

Uglavnom, odličan i uzbudljiv početak ribolovne sezone za ribiče ‘Šarana’ iz Lipovljana. Svi zainteresirani za ribolov i boravak u prirodi pozivaju se na uključivanje u rad, odnosno članstvo u ŠRD ‘Šaran’, a sve informacije se mogu dobiti kod Josipa Hudeca, predsjednika i Veljka Lisca, tajnika Društva u Lipovljanima.            (Damir SMETKO)