PROŠLU GODINU ‘KARPATI’ ĆE PAMTITI PO GOSTOVANJU U POLJSKOJ

Hrvatskom i ukrajinskom himnom, u izvođenju pjevačkog zbora, započela je ovogodišnja redovna godišnja Skupština Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ iz Lipovljana. Pod vodstvom Ivana Semenjuka, predsjednika Društva, Skupština je prihvatila izvješća o radu i financijskom poslovanju u protekloj godini, te donijela plan djelovanja u ovoj godini.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Nakon otpjevanih himni, kao uvod u godišnju Skupštinu, pjevački zbor ‘Karpata’ otpjevao je još dvije ukrajinske pjesme. Potom je Ivan Semenjuk otvorio godišnju Skupštinu predlažući dnevni red. U voditeljstvo Skupštine izglasani su, uz Ivana Semenjuka, još Ankica Mrkša i Željko Fricki, a zapisnik je vodila Štefica Semenjuk. U ime Verifikacijske komisije izvješće da je na Skupštini prisutno 72 člana, od 95 koliko ih društvo broji, podnijela je Ivanka Slota.

Prošla godina u radu lipovljaskog društva Ukrajinaca prepuna je nastupa članova ‘Karpata’, po Hrvatskoj, ali i van nje. Posebno se ističe 10-to dnevno gostovanje u Poljskoj, gdje su članovi imali 8 nastupa u isto toliko poljskih mjesta u kojima se tijekom srpnja održavaju manifestacije Ukrajinaca i Poljaka.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANo, članovi ‘Karpata’ ne zaboravljaju ni prosvjetni dio rada Društva, pa su prošle godine priređivali, ili posjećivali, promocije knjiga, izložbi ili obilježavanja godišnjica ukrajinskih pisaca. U suradnji s HTV-om snimali su, kako bi ostalo trajno zabilježeno, božićne običaje Ukrajinaca lipovljanskog kraja, a obilježavali su i povijesne događaje za Ukrajinu, kao što je Gladomor i Černobiljska tragedija. Vrlo aktivni su bili u suradnji s ukrajinskim, ali i hrvatskim kulturnim društvima, te ukrajinskim veleposlanstvom i veleposlanikom Oleksandrom Levčenkom. Odlično su povezani i s lokalnom zajednicama, od Kutine, Novske, do Lipika, a svoj doprinos dali su i na prošlogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’.

U protekloj godini ukupno su imali prihoda u iznosu od 95 tisuća kuna. Najviše, 80 tisuća kuna, dobili su iz državnog proračuna, novčana sredstva za rad manjinskih zajednica, a 10 tisuća za rad je dobiveno iz Proračuna općine Lipovljani. Rashodi u 2013. bili su veći od prihoda, iznose ukupno gotovo 111 tisuća kuna, pa su razliku u iznosu nešto većem od 15 tisuća kuna pokrili viškom sredstava iz 2012. godine. Izvješće je podnijela Ankica Mrkša, blagajnica Društva, a u ime Nadzornog odbora Željko Fricki predložio je da se takvo izvješće usvoji jer je prošlo kontrolu državne revizije i ni ona nije imala primjedbe na financijsko poslovanje ‘Karpata’.

Ivan Semenjuk, predsjednik Društva, predložio je plan rada za ovu godinu u kojoj će se nastaviti briga na očuvanju jezika, kulture i običaja Ukrajinaca na području općine Lipovljani, sa svim sadržajima koji su pokrenuti tijekom dosadašnjeg, 22 godine dugog rada KPD ‘Karpati’. Financijski plan predviđa 86.000 kuna ukupnih prihoda.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa kraju godišnje Skupštine njihov rad pohvalili su mnogi gosti i predstavnici lipovljanskih udruga. Među njima i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, u svoje i ime Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani. KPD-u ‘Karpati’ zahvalila je i za angažiranje na manifestaciji ‘Lipovljanski susreti’, te svim aktivnostima u lipovljanskoj višenacionalnoj sredini.

Skupština je završila nastupom Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana, nastupom tamburaša KUD-a ‘Lipa’, i nastupom KUD-a Kostajničko Selište, u kojem su se predstavili izvornim pjesmama i plesovima Selišta i Pounja, i Bunjevačkim plesovima.          (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA