Prošle godine vatrogasci DVD Krivaj gasili su požare, ali i pomagali na obrani od poplave

         Vatrogasac DVD-a Krivaj, Ivan Šelem primio je vatrogasnu spomenicu za 50 godina članstva i rada u društvu, čime je postao vatrogasni veteran, a vatrogasne spomenice još u uručene Mihaelu Mateškoviću i Miroslavu Sajdlu za 30 godina rada u vatrogastvu. Zaslužena vatrogasna priznanja uručili su im Zlatko Pješ, vatrogasni zapovjednik VZO Lipovljani i Darko Jordan, predsjednik DVD-a Krivaj, na redovnoj godišnjoj Skupštini društva.

Skupštinu je otvorio Darko Jordan, predsjednik društva, pozdravio je domaće članove i goste, predložio članove voditeljstva Skupštine i dnevni red. Uz njega, u voditeljstvo Skupštine izabrani su Ilija Savić i Darko Biondić, a za zapisničara Branko Chour. Na Skupštini je bilo prisutno 36 članova, od ukupno 62 člana DVD-a Krivaj, pa je ovo vatrogasno društvo najmanje od četiri vatrogasna društva Vatrogasne zajednice općine Lipovljani.

         Izvješće o prošlogodišnjem radu pročitao je Branko Chour, tajnik društva, naglasivši da su se vatrogasci DVD-a Krivaj najviše angažirali, tijekom 2018. godine, u ožujku na obrani od poplava, i u kolovozu na gašenju dva požara. Ostalo vrijeme radili su na pribavljanju i obnavljanju vatrogasne opreme i održavanju vatrogasne spremnice. Od VZO Lipovljani lani su imali prihod u iznosu od 5.000 kuna, pa su prošle godine mogli raspolagati s nešto više od 14.000 kuna, a ukupni rashodi su im bili 4.694 kune. Skupština je jednoglasno prihvatila takva izvješća.

         Članovima Skupštine predložen je i plan rada i financijski plan za 2019. godinu, koji su usvojeni. Dodijeljena su i vatrogasna priznanja, a Skupština je završila pozdravnim riječima gostiju.

Susjedna društva zahvalila su članovima DVD-a Krivaj za odaziv na potrebne intervencije. Zahvalio im je i Zlatko Pješ, zapovjednik VZO Lipovljani, za odazivanje na intervencije, no istaknuo je ipak, da je DVD Krivaj jedino društvo na području Vatrogasne zajednice općine Lipovljani koje ne radi s djecom i vatrogasnom mladeži. To u perspektivi donosi slabljenje rada i, u konačnici, gašenju društva koje ima, gotovo, 90-to godišnju tradiciju.

         Dobitnicima vatrogasnih priznanja čestitao je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je, ujedno, i zahvalio svim članovima DVD-a Krivaj što su se odazvali na višednevnu intervenciju obrane od poplave u proljeće prošle godine. Pohvalio je obnavljanje vatrogasne opreme, ali i zaželio da se održati tradicija vatrogastva u Krivaju. Zato je  pružio podršku potrebi da se radi s mladima, da ih se privuče u društvo  i tako osigura budućnost vatrogastva u Krivaju.

         Za svoje članove, ali i goste iz 10-tak okolnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, vatrogasci iz Krivaju priredili su ručak i zajedničko druženje.

Damir SMETKO