PROŠLE GODINE ČLANOVI ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI IMALI SU 25 ODLIČNIH NASTUPA

Prošle godine navršilo se 10 godina rada obnovljene Češke besede na području općine Lipovljani. U tih 10 godina ova udruga građana, čiji je cilj njegovanje govora, pjesme i običaja čeških doseljenika na područje općine KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERALipovljani, stekla je veliki ugled i mnoga priznanja za rad svojih članova, nastupe i prezentiranje češke kulture i sačuvanih običaja. U Hrvatskoj djeluje 30 Čeških besedi, neke i duže od 80 godina, no Češka beseda općine Lipovljani u samom je vrhu najaktivnijih Beseda, posebno po kvaliteti rada, iako je jedna od najmlađih u Savezu Čeha RH.

S takvim rezultatima dočekana je i redova izborna Skupština Češke besede općine Lipovljani, koja je održana u subotu, 11. travnja u lipovljanskom Društvenom domu. Skupštinu je vodio Mirko Knjižek, ujedno i predsjednik Češke besede, s članicama Mirjanom Markić i Liduškom Goršek. Nakon uvodnog pozdravljanja mnogobrojnih gostiju podnio je izvješće o radu Češke besede u 2014. godini.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

– Češka beseda imala je lani 25 javnih nastupa, najviše u Lipovljanima, ali i na manifestacijama u okviru Saveza Čeha u RH. Zapaženo smo nastupili u Kaptolu na ‘Dožinkama’ i na ‘Lipovljanskim susretima’, a gostovali smo i van granica, u Prijedoru – naglasio je Mirko Knjižek, u izvješću o radu u 2014. godini.

Za sve te nastupe utrošili su veliki broj sati u probama i vježbanju pjevanja, sviranja i plesanja, a surađivali su i s učenicima u Osnovnoj školi koji uče češki jezik. Ni lani nisu uspjeli riješiti problem odgovarajuće prostorije za društvo, pa to smatraju neuspjehom. Obilježavanjem Dana češke kulture u Lipovljanima i sudjelovanjem na ‘Božićnim koncertima’ u Zagrebu i Lipovljanima, završili su rad u prošloj godini. Na svim tim aktivnostima, na kraju izvješća, članovima KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERABesede zahvalio se osobno Mirko Knjižek, priznavši da je bilo lijepo raditi s takvim izvođačima i članovima Češke besede općine Lipovljani.

U prošloj godini, prema izvješću blagajnika Branka Choura, Češka beseda općine Lipovljani raspolagala je s 89.963 kune, od čega joj je najviše prihoda uplatio Savjet za nacionalne manjine RH u iznosu od 29,5 tisuća kuna. Bili su štedljivi pa su ukupno potrošili 72.471 kunu, od čega najviše za prijevoz na nastupe što ih je koštalo ukupno 22.000 kuna. U financijskom planu za ovu godinu očekuju prihod u visini 65.000 kuna. Od 85 članova Češke besede, na Skupštini je bilo prisutno 68 članova i svi oni su jednoglasno prihvatili podnesena izvješća o radu u prošloj godini.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Velik broj nastupa i kvalitetni rad Češke besede općine Lipovljani pohvalili su i mnogi gosti, među njima Jiří Bahnik, dopredsjednik Saveza Čeha RH i predsjednik Češke besede Zagreba, Irinka Vidović, predsjednica češke manjine Sisačko-moslavačke županije, Josip Krajči, dopredsjednik Saveza Slovaka u RH i predsjednik Matice slovačke u Lipovljanima, Zdenka Čuhnjil, bivša saborska zastupnica i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Lipovljani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPri kraju ovogodišnje Skupštine, članovima Češke besede predloženi su članovi novog Upravnog i Nadzornog odbora za slijedeće 2 godine. U novi Upravni odbor predloženi su: Branko Chour, Zdenka Dam, Ivan Doležal, Robert Ivanec, Mirko Knjižek, Josip Kupski, Miroslav Lovčanin, Mirjana Markić, Anton Merhaut, Vera Ožoga i Vlado Pritula. U Nadzorni odbor predloženi su: Marijan Kadliček, Stjepan Kopecki, Dragan Makal i Ladislav Vacula. Prijedlog je prihvaćen, a sastanak predloženih i izbor čelnika Češke besede zakazan je za 21. travnja.

Na Skupštini su prihvaćene i izmjene Statuta udruge radi usklađivanja s novim Zakonom o udrugama.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ovogodišnja Skupština svim prisutnim ponudila je i jednosatni izuzetno kvalitetni program na kom su nastupili domaćini, te gosti iz Međurića i Drežnika, naselja u općini Rešetari.

Najprije se, s niz različitih glazbenih izvedbi, predstavila limena glazba ČB Međurić KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAkojom je dirigirao Josip Ferenčaković. Iza svake odsvirane skladbe uslijedio je pljesak, kao i muškoj i ženskoj pjevačkoj skupini iz KUD-a Drežnik u općini Rešetari koji su, svaka zasebno, na lipovljanskoj pozornici zapjevali izvorne slavonske pjesme i podsjetili prisutne na nekadašnja šetana kola. S odličnim plesom predstavila se i domaća folklorna skupina, a s izuzetnim izvedbama predstavila se i pjevačka skupina ‘Lepeza’ Češke besede općine Lipovljani. Još jedna godišnja Skupština Češke besede općine Lipovljani za pamćenje.             (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA