PREVENTIVNO PREDAVANJE O ULIČNIM DROGAMA ZA RODITELJE SEDMIH RAZREDA

U okviru ‘Mjeseca borbe protiv ovisnosti’, koji traje od 15. studenog do 15. prosinca,  Gradsko društvo Crvenog križa Novska i Policijska postaja Novska organizirali su u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima javno predavanje o drogama i ovisnosti. Predavanje je u četvrtak, 19. studenog, održao dr. sc. Siniša Zovko iz Zagreba, za roditelje učenika sedmih razreda.

Otvarajući predavanje Melita Mihalić, djelatnica Crvenog križa, obrazložila je što sve humanitarno društvo Crveni križ čini na prevenciji i suzbijanju ovisnosti, te kako njegovi djelatnici mogu pomoći ovisnicima.

O prisutnosti droge, ali i drugih oblika ovisnosti na lipovljanskom i novljanskom području roditeljima je govorio Ivica Sarajlija, policijski službenik PP Novska naglašavajući da problem nije bezazlen, ali da ga se na razne načine prevenira, pa je pozvao i roditelje da se bez zadrške uključe u borbu protiv ovisnosti, posebno ako simptome opaze kod svoje djece, kako bi izbjegli teške posljedice, ali i kažnjavanje, zbog korištenja opijata.

O drogama, vrstama droga, njihovim učincima i posljedicama, te mogućnostima sprječavanja, prisutnim roditeljima govorio je dr. Siniša Zovko, iz Referentnog centra za droge RH u Zagrebu, koji ima dugogodišnje iskustvo u radu s ovisnicima. Osim prepoznavanja simptoma uzimanja opojnih sredstava, dr. Siniša Zovko govorio je roditeljima i o iskustvima o načinu sprječavanja korištenja opojnih sredstava, te o odnosnu roditelja i djeteta u tim prijelomnim godinama njihovog razvoja.

Na kraju predavanja o ‘Uličnim drogama’ dr. Siniši Zovku upućeno je i jedno pitanje roditelja na koje je on opširno odgovorio. Na predavanju su bili prisutnici i nastavnici, odnosno razrednici sedmih razreda lipovljanske Osnovne škole Ivana Toth i Tomislava Franić, te Ivana Došen, školski pedagog.

Damir SMETKO