Preko LAG-a Moslavina sufinancirat će se izgradnja ograde oko novog groblja u Piljenicama

         Općina Lipovljani osigurala je, putem Lokalne akcijske grupe, LAG Moslavina, sufinanciranje izgradnje žičano-betonske ograde oko novog groblja u Piljenicama, u visini od gotovo 70% cjelokupnog iznosa investicije. Odluka o sufinanciranju izgradnje ograde uručena je Nikoli Horvatu, načelniku općine Lipovljani, u Kutini, u srijedu, 20. ožujka, na zajedničkoj sjednici predstavnika svih članica grupe LAG Moslavina.

         Natječaj LAG-a Moslavina za ‘Razvoj opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a’, raspisan je u prosincu prošle godine. Na natječaj se javilo 12 nositelja projekata, a ukupno je odobreno 11 projekata općinama i gradovima, članicama LAG-a Moslavina, među njima i Općini Lipovljani. Sufinanciranje ovih projekata vrši se iz Programa ruralnog razvoja RH financiranog iz proračuna Europske unije.
         Općina Lipovljani na natječaj je kandidirala projekt ‘Izgradnja ograde oko novog groblja u Piljenicama’, koja nedostaje da se groblje može započeti koristiti, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na nešto manje od 270.000 kuna, s PDV-om. Od ukupne vrijednosti odobrena je potpora u iznosu od 183.000 kuna, ili 68,2%. Ugovor o odobrenim sredstvima Nikoli Horvatu, načelniku općine Lipovljani uručili su Zlatko Babić, predsjednik LAG Moslavina i Anica Lenart, voditeljica LAG Moslavina.

         Na ovom, drugom natječaju LAG-a Moslavina, gradovima i općinama koje su udružene u ovu Lokalnu akcijsku grupu odobren je po jedan projekt, ukupno 11 projekata kojima je osigurano sufinanciranje u ukupnom iznosu od 2.642.000 kuna. Nakon podjele ugovora za ove projekte najavljen je novi, treći po redu natječaj LAG-a Moslavina, na koji će se moći javiti veliki poljoprivrednici s područja LAG-a Moslavina, sa svojim projektima da bi ostvarili potporu u vrijednosti od 5 do 40 tisuća eura.

Damir SMETKO