PREDSTAVLJENA BROŠURA I MAKETE ‘LIPOVLJANSKI PLAC KRAJEM 18. I POČETKOM 19. STOLJEĆA’

Nikola Zeman iz Lipovljana, neumorni istraživač i kroničar lipovljanske povijesti, uz ovogodišnji Dan općine Lipovljani priredio je promociju brošure i maketa ‘Lipovljanski plac, krajem 18. i početkom 19. stoljeća’. Promocija brošure i otvorenje postava ‘lipovljanskog placa’ održano je u subotu, 18. ožujka, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani. 

                Na promociju brošure i razgledavanje vrlo vjernih maketa zgrada nekadašnjeg lipovljanskog placa, a danas centra Lipovljana, odazvalo se izuzetno veliki broj posjetitelja, pa svi nisu ni mogli stati u dvoranu Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima. Vrlo radostan zbog tolikog zanimanja za njegove radove, što pisane, što maketarske, sve goste i prijatelje srdačno je pozdravio osobno Nikola Zeman, autor brošure i maketa.

                O njegovom vrijednom radu i Lipovljanima od prije 120 godina, o tiskanoj brošuri i izgrađenim maketama, okupljenim posjetiteljima govorio je prof. Đuro Vidmarović. Svečano predstavljanje brošure pjesmom su popratili Miroslav Horvat i njihov zajednički unuk Kristijan Zeman.

                Nakon predstavljanja brošure ‘Lipovljanski plac početkom 19. stoljeća’, svi posjetitelji s vidnim zanimanjem obišli su postavljenu izložbu maketa ‘lipovljanskog placa’ s početka 19. stoljeća, čiji je postav Nikola Zeman radio pune 3 godine. Većini posjetitelja postav maketa je prizvao u sjećanje negdašnji izgled, a mnogima su zbog toga i oči zasuzile. Fotografiranje uz makete bilo je gotovo obvezatno.

Svečano predstavljanje brošure i maketa, pozdravio je i općinski načelnik Mario Ribar, sa suradnicima, a zahvalili su Nikoli Zemanu za naporni rad. On je zahvalio Turističkoj zajednici općine Lipovljani za financijsku pripomoć u realizaciji brošure i maketa Lipovljana.

Izložba maketa može se pogledati na katu Narodne knjižnice i čitaonice do kraja ožujka.

Damir SMETKO