PREDSTAVLJEN PROGRAM ‘LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2014.

Pripreme za ovogodišnje ‘Lipovljanske susrete’, manifestaciju nacionalnih manjina Republike Hrvatske, završene su u svim bitnim detaljima pa je u vijećnici općine Lipovljani, u četvrtak, 17. srpnja, predstavljen trodnevni program. Ovogodišnji Lipovljanski susreti održat će se pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Sisačko – moslavačke županije.  Predstavljena je i zemlja partner ove manifestacije, a ove godine je to Republika Slovačka.  Program zemlje partnera iznijeli su na radnom sastanku pred članovima Organizacijskog odbora, dr. Hana Kováčová, zamjenica veleposlanika Republike Slovačke u RH i Boris Petrik, prvi tajnik slovačkog veleposlanstva u Zagrebu.

2014LSpres 004(1)Od petka, 22. kolovoza, do nedjelje 24. kolovoza 2014. u centru Lipovljana, na otvorenoj pozornici, bit će priređeno 20-tak različitih sadržaja kulturnog, zabavnog i sportskog programa pa se očekuje velik broj posjetitelja. Po prvi puta u povijesti ‘Lipovljanski susreti’ imat će zemlju partnera. To je ove godine Republika Slovačka, čije će veleposlanstvo u Hrvatskoj prirediti predstavljanje Slovačke kroz niz sadržaja, za sve posjetitelje ‘Lipovljanskih susreta’ kroz prezentaciju kulture slovaka u Hrvatskoj, rad kulturnog centra Slovaka u Hrvatskoj i zajedničke veze Slovačke i Hrvatske. U kulturnom programu nastupit će i Maguranka iz Slovačke, te Chorvatanka iz Hrvatskog groba (Slovačka), koja njeguje tradiciju i običaje Hrvata u Slovačkoj, a koji će se prezentirati kroz nastup na centralnoj pozornici 23. kolovoza .

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOrganizator, Općina Lipovljani i Organizacijski odbor, na čijem je čelu Mario Ribar, načelnik Općine Lipovljani, uz nazočnost ostalih članova Organizacijskog odbora, jučer su predstavili program ‘Lipovljanskih susreta’ 2014. Manifestacija započinje u petak, 22. kolovoza predstavljanjem Slovačke – zemlje partnera, a u večernjim satima u zabavnom programu za mlade nastupa grupe ‘Colonia’ i Slavonia band. U subotu, u središnjem parku otvaraju se prezentacijski štandovi nacionalnih manjina, te tradicijskih obrta i rukotvorina. U popodnevnim satima, sa Savjetom za nacionalne manjine RH organizira se okrugli stol na temu nacionalnih manjina, a predvečer će centrom Lipovljana proći mimohod sa sudionicima folklorne večeri društava nacionalnih manjina. Na velikoj pozornici nakon toga će se svečano otvoriti ‘Lipovljanski susreti’, a nakon kulturno-umjetničkog programa, zabavni program nastavit će se uz tamburaški sastav ‘Slavonski dukati’.

U nedjelju će, tradicionalno, biti sportsko druženje. Očekuje se, u sportskom dijelu tijekom popodneva, gostovanje ekipa Nogometnog kluba ‘Dinamo’ iz Zagreba, a navečer završetak malonogometnog ‘Turnira ulica’ i zabavni program.

2014LSpres 009(1)Mario Ribar naglasio je da se i ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’ održavaju pod visokim pokroviteljstvom dr. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije, koja konstantno prati ‘Susrete’ od njihovog obnavljanja. Tu su i vrijedni sponzori ove manifestacije, pa je za sada, od oko 200.000 kuna planiranih troškova ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’ osigurano iz vanjskih izvora, pokrovitelja i sponzora oko 194.000 kuna. Najviše potpomažu Sisačko-moslavačka županija, koja sa Turističkom zajednicom Sisačko-moslavačke županije izdvajaju  oko 95.000 kuna. Također i ove godine pokrovitelji su i Savjet za nacionalne manjine RH, Hrvatska turistička zajednica, Općina Lipovljani, Turistička zajednica Općine Lipovljani, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Šumarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, te po prvi puta i Ministarstvo kulture RH. Sponzori ovogodišnjih Lipovljanski susreta su INA, Croatia osiguranje, PP Orahovica. Medijski KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERApokrovitelji su Mreža TV, Radio Quirinus, Radio postaja Novska.

Dr, Hana Kováčováa, zamjenica veleposlanika Republike Slovačke u Hrvatskoj, istakla je da joj je jako drago što je Slovačka izabrana za prvu zemlju partnera ‘Lipovljanskih susreta’ i da se može predstaviti na takvoj višenacionalnoj kulturnoj manifestaciji u Lipovljanima. Slovačka će se predstaviti kao zemlja prirodne i kulturne ljepote, a gosti iz Slovačke će se predstaviti raznim tradicijskim običajima Slovaka i Hrvata koji žive u Republici Slovačkoj. Svi se raduju dolasku u Lipovljane na ‘Susrete’.

Rad članova Organizacijskog odbora pohvalio je i Zdenko Vahovec, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije. Naglasio je jedan partnerski odnos s općinom Lipovljani koji je vidljiv na mnogim projektima, poput projekta ‘Lipovljanskih susreta’. Svake godine oni imaju sve bogatiji i 2014LSpres 021(1)kvalitetniji program i ove će se godine održati na vrlo zavidnoj razini, međunarodnoj razini, čemu će doprinijeti i predstavljanje zemlje partnera. Zato je čestitao organizatorima, pridružio se pozivu načelnika Maria Ribara da svi dođu na ‘Lipovljanske susrete’ i zaželio svima dobar boravak u Lipovljanima.

Predstavljanje programa ‘Lipovljanskih susreta 2014.’ i Slovačke -zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’, završilo je zahvalom svim pokroviteljima i sponzorima, te medijskim pokroviteljima ove manifestacije.               (Damir SMETKO)

Programska satnica LS 2014.

programLS

2014LSpres 015(1)

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA