PREDSTAVLJANJE ZIDNJAKA OBILJEŽILO ‘NOĆ KNJIGE’ U LIPOVLJANSKOJ KNJIŽNICI

Narodna knjižnica i čitaonica u Lipovljanima, po prvi puta se ove godine uključila u obilježavanje ‘Noći KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAknjige’, akcije koja poput sličnih priredbi ima za cilj popularizaciju knjige, ali i svih drugih kulturnih sadržaja što se zbivaju u knjižnici. ‘Noć knjige’ ove je godine održana u petak, 22. travnja, a trajala je u čitavoj Hrvatskoj od 18 do 24 sata.

U lipovljaskoj knjižnici svoj rad predstavila je Ljubica Stublija, rođena Lipovljanka, koja živi u Kutini. Predstavila se je s 15-tak zidnjaka, tradicijskim ručnim radom i ukrasom nekadašnjih kuhinja, koje je osobno izvezla kao što su to radile i nekadašnje domaćice. Na njima se pojavljuju stihovi, uglavnom u rimi, pa se može reći da su zidnjaci i svojevrsne jednostihne pjesmarice od jednog lista. Ili možda, knjige izvezene koncem, ali na tkanini, jer su uz stihove, svi zidnjaci imali i prigodnu ilustraciju. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKako bi sačuvala od zaborava ovu raširenu tradicijsku baštinu, Ljubica Stublija je svoje zidnjake prigodno i opremila, pa ih sada mogu vidjeti i mlade generacije.

Uz izradu zidnjaka, Ljubica Stublija piše i pjesme, pa se u okviru predstavljanja zidnjaka na ‘Noći knjige’ čuo i niz stihova, uglavnom domaćih, amaterskih pjesnika. Za to se pobrinuo Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima, na čelu s Melitom Lenička, predsjednicom Ogranka, koja je okupila pjesnike lipovljanskog kraja. Svoje stihove čitali su Slavko Blažeković, Ljubica Stublija, Dragutin Pasarić, Blaženka Horvat i po prvi puta Gordana Lončarević iz Lipovljana. Sve domaće pjesnike Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERApodržava u pisanju i lirskom izražavanju, a njihove radove objavit će u novoj pjesničkoj zbirci.

Lipovljanskoj čitalačkoj publici trebala se je, tijekom programa ‘Noć knjige’ predstaviti i književnica Nives Opačić. No, zbog poteškoća iz zdravstvenih razloga ona je otkazala dolazak. Uz razgledavanje izloženih zidanjaka i fonda od 10.000 knjiga koje posjeduje Narodna knjižnica i čitaonica u Lipovljanima odvijao se dalji program ‘Noći knjige’. Marica Tisaj, knjižničarka lipovljanske knjižnice svima je zahvalila za dolazak na prigodni program, a sve sumještane pozvala je na učlanjenje u knjižnicu i čitanje knjiga jer, kako je istaknula, dobru knjigu i koncentraciju na njen sadržaj ne može zamijeniti ništa drugo, a tako to traje od pamtivijeka. Najavljeni su i novi sadržaji u lipovljanskoj knjižnici u suradnji s kulturno-prosvjetnim društvom ‘Karpati’.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA