PREDAVANJE O ‘POVIJESNIM VEZAMA UKRAJINE I HRVATSKE’

Stručno predavanje o ‘Povijesnim vezama između Ukrajine i Hrvatske’ održano je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani, u petak, 2. studenog. Predavanje, odnosno dokumentarni film s objašnjenjima, prisutnima je predočio dr. Jevgenij Pašćenko, koji je od 2009. godine predstojnik Katedre za ukrajinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i član HORUS-a, Udruge hrvatsko ukrajinske suradnje.

                Jevgenij Pašćenko objavio je više pisanih djela o ukrajinsko-hrvatskim vezama, a sada je za posjetitelje knjižnice u Lipovljanima prikazao dokumentarni film, koji je sniman u Kievu, glavnom gradu Ukrajine, s objašnjenjima poveznica s Hrvatskom. Kao jedan primjer je baš i Kijev. U Ukrajini, on je glavni grad, a u Hrvatskoj također postoji gradić Kijevo. Takvih sličnosti, ili povijesnih veza, je velik broj, a dr. Jevgenij Pašćenko ih objašnjava u 40-to minutnom dokumentarnom filmu.

                Predavanje, odnosno prikazivanje dokumentarnog filma, u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima održano je u okviru programa knjižnice uz Mjesec hrvatske knjige. Stoga je sve prisutne predavanju pozdravila Marica Tisaj, ravnateljica knjižnice, a potom je, u ime Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca iz Lipovljana, predavača i posjetitelje pozdravio i Ivan Semenjuk, predsjednik društva ‘Karpati’. Među posjetiteljima bio je i Jaroslav Simeonov, otpravnik poslova u ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu, jer Ukrajina nema trenutno veleposlanika u Hrvatskoj. O povijesnim vezama slušao je i Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice u RH, te Igor Grahovac Fedešin, župnik župe sv. Ane u Lipovljanima. 

                Kako bi sve bilo svečanije i u duhu hrvatsko-ukrajinskih veza prije predavanja nastupio je i zbor ‘Karpata’ s ukrajinskim pjesmama.

                Dio svojih pisanih djela, na kraju tribine, dr. Jevgenij Pašćenko poklonio je lipovljanskoj knjižnici.

Damir SMETKO