POTPISANI UGOVORI O ZAPOŠLJAVANJU 17 NEZAPOSLENIH NA ‘JAVNIM RADOVIMA’ U OPĆINI LIPOVLJANI

Općina Lipovljani i ove godine nastavlja suradnju sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u provođenju projekta zapošljavanja nezaposlenih osoba sa svoga područja. Kroz projekt ‘Obnova javnih površina i zaštita okoliša’, na rok od 6 mjeseci, u tzv. ‘javnim radovima’ zaposleno je 17 nezaposlenih osoba s područja Općine Lipovljani. Tako je, nakon dva mjeseca stanke, u srpnju počelo raditi 17 nezaposlenih osoba, kojima se na taj način omogućava polugodišnje zaposlenje, ostvarivanje prihoda i njihovo vraćanje u svijet rada.

Za Općinu Lipovljani, program zapošljavanja u potpunosti financira Hrvatski zavod za zapošljavanje, sa ukupnim iznosom nešto manje od 420.000,00 kuna.

Prvim danom zapošljavanja, sa svim djelatnicima održana je koordinacija na kojoj je bilo govora o poslovima koji čekaju zaposlene u ‘javnim radovima’, te načinima suradnje i organizaciji posla. Zaposlenici će tako raditi na održavanju čistoće javnih površina, uklanjanju otpada sa divljih odlagališta, na revitalizaciji javnih površina, a posebno površina oko institucija Dječjeg vrtića, Osnovne škole, igrališta, Društvenih domova i drugih javnih površina. Također, radit će na zaštiti i očuvanju okoliša, pomagat će pri obavljanju određenih povremenih poslova, a ukoliko početkom zimskog perioda bude snijega, čistit će snijeg i led na javnim površinama i parkovima.

Općinski načelnik Nikola Horvat zahvalio se Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na uspješnoj suradnji te naglasio da je provođenje ovakvih programa zapošljavanja važno za nezaposlene s područja općine Lipovljani, kojima se osigurava zaposlenje u trajanju od pola godine. Isto tako, načelnik je naglasio kako je ovo važno i za lokalnu zajednicu, zbog radova koji će se odraditi, ali i zbog ublažavanja socijalne posljedice nezaposlenosti te motivacije nezaposlenih na traženje posla. Dodao je kako je Općina Lipovljani u proteklih nekoliko godina, u suradnji s HZZ-om, kroz program javnih radova zaposlila preko 50 nezaposlenih osoba s područja Općine Lipovljani.

Valja napomenuti kako program javnih radova, uz Općinu Lipovljani, svake godine provodi i Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani,  također u suradnji s HZZ-om. Tako će DVD Lipovljani, kroz program javnih radova, uskoro zaposliti  četvero nezaposlenih osoba s područja Općine Lipovljani, na period od 6 mjeseci.

Zahvaljujući Općini Lipovljani, DVD-u Lipovljani i samoj provedbi mjere aktivne politike zapošljavanja u nadležnosti HZZ-a, 21 osoba s područja Općine Lipovljani će u periodu od narednih 6 mjeseci imati svoje radno mjesto. Osjetit` će nakon dugo vremena zadovoljstvo marljivim radom i približiti se osjećaju da konačno mogu doprinijeti nešto svojim obiteljima u vidu materijalnih sredstava za koja na kraju krajeva svi radimo.