Potpisani ugovori o stipendiranju s pet studentica

         U novoj akademskoj godini Općina Lipovljani stipendirat će još 6 studentica koje su ove jeseni krenule put fakultetskog obrazovanja. Ugovori o dodjeli stipendija potpisani su u petak, 29. studenog, u općinskoj vijećnici u Lipovljanima, uz prisutnost njihovih roditelja.

         Pozdravljajući ih, i zahvaljujući im što su došli na potpisivanje ugovora, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, istaknuo je kako je jesenas proveden javni natječaj za stipendiranje studenata s područja općine Lipovljani, na koji se prijavilo 7 kandidatkinja. Proveden je i postupak bodovanja, no na kraju je odlučio da se, s obzirom na manji broj kandidata, stipendija dodjeli svim prijavljenim kandidatima, odnosno kandidatkinjama.  

         Nakon donesene odluke, jedna je studentica odustala jer je dobila povoljniju stipendiju, pa je poziv na potpisivanje ugovora o stipendiranju u novoj studentskoj godini upućen za 6 studentica. Na potpisivanje je došlo 5 studentica, a jedna će, zbog drugih obveza, naknadno potpisati ugovor.

         Ugovor o stipendiji prva je potpisala Vjerana Franić iz Lipovljana, od listopada studentica prve godine Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, smjer fizioterapeut. Nakon toga ugovor je potpisala Ana Milinović iz Lipovljana, studentica prve godine studija anglistike, prevoditeljski modul ruskog jezika i književnosti.

         Ugovor o stipendiraju potpisala je i Erika Tot iz Lipovljana, studentica prve godine učiteljskog smjera Fakulteta za odgoj i obrazovanje znanosti u Osijeku. Na kraju, ugovor o stipendiranju potpisala je i Patricia Kralj iz Piljenica, studentica prve godine Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku.

         I kad je potpisivanje ugovora završilo, a studentice se, zajedno s roditeljima, koji su također potpisivali ugovor u svojstvu jamaca, uputili kućama, iz Splita, gdje studira, stigla je Ivona Žabek, u pratnji majke. Ugovor o stipendiranju potpisan je i s njom. Ivona Žabek iz Lipovljana druga je nastavna godina Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije, smjer arhitektura i urbanizam.

         Ugovor o stipendiji sljedećih dana, kad dođe kući, potpisat će i Antonija Vincent iz Lipovljana, koja je započela studiranje na Odjelu za prirodne i zdravstvene studije, Studija sestrinstva u Puli.

         Trenutno Općina Lipovljani osigurava stipendiju za 14 studentica i studenata, na raznim godinama studiranja, a visina stipendije je 700 kuna tijekom 10 mjeseci trajanja studenske godine.

         Načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat izrazio je veliko zadovoljstvo te naglasio kako Općina Lipovljani u zadnje dvije godine intenzivno ulaže u program školstva, te je tako, među ostalim, za energetsku obnovu Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima izdvojeno 300.000,00 kn, a po prvi puta, ove godine, sufinancirana je i nabava udžbenika, radnih bilježnica i školske opreme za osnovnoškolce sa 120.000,00 kn. Također, Općina Lipovljani financirala je i izradu projekta energetske obnove područne škole u Piljenicama sa 35.000,00 kuna.

         Uz stipendiranje studenata za koje se izdvaja oko 100.000,00 kuna godišnje, sufinanciranje javnog prijevoza za srednjoškolce te ostale manje aktivnosti, Općina Lipovljani u godinu i pol dana izdvojila je više od pola milijuna kuna.

Damir SMETKO