PODUZIMAJU SE SVE MJERE KAKO BI SE PREDUHITRILA POPLAVA U KRALJEVOJ VELIKOJ

O ugroženosti od poplave stanovnika Kraljeve Velike brigu vodi općinsko čelništvo i nanovo formiran Stožer za obranu od poplava općine Lipovljani. Svoju prvu sjednicu održao je u nedjelju, 14. rujna u večer, na ugroženom području u Kraljevoj Velikoj. Desetak članova upoznati su sa do sada poduzetim mjerama za obranu od poplave i planom aktivnosti, kako bi sve spremno dočekalo novi val savske poplavne vode.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Djelatnici ‘Vodoprivrede’ u ovim trenucima završavaju izgradnju obrambenog, zaštitnog nasipa, kako bi se mogli nastavi dalji radovi na obrani od poplave. U Kraljevu Veliku treba stići i nove vreće s pijeskom, a kamionima će se dovoziti potrebna zemlje za nasip. Sve službe su već u stanju pripravnosti, a svako ugroženo domaćinstvo će se obavijestiti o potrebi planiranja preventivne evakuacije, preventivnog zbrinjavanja životinja i podizanju kućanskih aparata i namještaja zbog mogućeg prodora vode.

Projekcije dotoka vode do Kraljeve Velike su ozbiljne, količina vode koja će se razliti po poljima iza kuća bit će opet u visini jednog metra, pa se stanovništvo upozorava na moguće posljedice. Poplave obiteljskih kuća i štete žele se preduhitriti svim poduzetim mjerama dok je voda još daleko i dok se radovi na obrani mogu bez većih teškoća obaviti.

Zbog velikih količina kiše, u srijedu, 10. rujna, oborinska voda je poplavila domaćinstva u Krivaju i nekoliko ulica Lipovljana, pa od ponedjeljka, 15. rujna ponovo radi općinsko Povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Sanaciju tih šteta već su izvršili vlasnici, a ostali radovi, poput ispumpavanja bunara, za sada nisu u prioritetu, jer se sva pažnja posvećuje obrani od poplave u Kraljevoj Velikoj.

Vrlo je visok i vodostaj Pakre, no obiteljske kuće nisu ugrožene u Piljenicama, a izuzetno nabujale vode Ilove, izlile su se na desnu obalu, na kutinsko područje, u nedjelju, 14. rujna. Prati se stanje na svim vodotocima, a raduje stagnacija vodostaja Pakre. Izuzetno velike količine vode nalaze se i u ribnjacima kod Lipovljana i Kraljeve Velike i u akumulacijskom jezeru kod Krivaja.         (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA5-IMG_07271-Gumena brana 005

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA1-IMG_0710