PLAVETNILO MORA I ZELENILO MOČVARE NA SLIKAMA MLADENA MITRA IZLOŽENIM U KNJIŽNICI

Među raznovrsnim knjigama Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima postavljena je i prigodnom svečanošću otvorena izložba slika Mladena Mitra iz Kutine, profesora povijesti umjetnosti koji radi u kutinskoj Galeriji. U srijedu predvečer, 2. ožujka izložbu radova otvorio je Dragutin Pasarić, publicist iz Kutine, a svečano otvorenje svojim nastupom uveličali su prof. Branko Odobašić i Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’.

Na početku svečanog otvorenja izložbe slika, morskih i moslavačkih motiva Mladena Mitra, autora radova i sve goste pozdravila je Marica Tisaj, knjižničarka lipovljanske knjižnice. Potom je, svirajući na gitari, prof. Branko Odobašić otpjevao dvije pjesme, a članovi MPZ ‘Lira’ još tri prigodne pjesme.

O likovnom radu, i općenito o autoru slika, Mladenu Mitru, koji se, eto, i sam okušao u slikanju da bi dijelio doživljaje i probleme nastajanja likovnog djela, i koji po prvi puta izlaže u Lipovljanima, govorio je Dragutin Pasarić, publicist iz Kutine. U svom obraćanju ljubiteljima likovne umjetnosti, među ostalim je rekao:

– Povjesničar umjetnosti Mladen Mitar djetinjstvom, srednjoškolskim obrazovanjem i studijem Filozofskog fakulteta, vezan je uz Zadar. Više od tri desetljeća prosvjetnim i kulturnim stvaralaštvom ispunjava prostor kontinentalne Hrvatske, točnije Moslavine, posebno Kutine.

U tom gradu kustos je Galerije u Muzeju Moslavine kojemu je bio i ravnatelj. U 15 godina prosvjetnog rada pamti ga se u društvu đaka, ali i kutinskih skupina bliskih umjetnosti, kao vodiča sa stručnih ekskurzija u zvučnim galerijama europskih metropola. Posebno ga u zamjetnom likovnom stvaralaštvu kojemu je radost, a ne zanimanje,  inspiriraju, kako kaže dvije ljepotice, Dalmacija i Moslavina. Putujući  prema Zadru – ide doma, i obrnuto iz Zadra prema Kutini opet – putuje doma.

Čini to i svojom likovnom paletom. Nije nedomoljubno imati  u srcu dva doma, pogotovo uz dobre ljude u krajobraznoj različitosti. Jednostavno, svjestan je da uz talent za svaki, pa tako i za slikarski zanat treba obrazovanje, ili iskustvom stečene vještine. I sam slikajući tek znatiželjom, pokušava otkriti kako je dalek put do vrsnog djela. I stoga voli u ime te ljubavi reći, da je iskreno zaneseni amater. Ne krije radost u tome što su sugrađani prepoznali tu njegovu ljubav prema umjetnosti, osobito uljima na platnu i pastelu. To je njegov vizualni stupanj komunikacije. Izložbe uglavnom donose motive uz vodu,  primjerice marina u Zadru, bajer kraj željezničke postaje u Kutini,  ili neke motive koja je tek posjetom dodirnuo: Veneciju, Prag na Vltavi,  Pariz na Seini…

Ne taji – oduševljen  je  Lonjskim poljem, vodećim močvarnim europskim parkom prirode, a dio tog oduševljenja može se vidjeti i na ovim, izloženim slikama – čulo se od Dragutina Pasarića o autoru izloženih slika profesoru Mladenu Mitru.

Za dolazak na otvorenje njegovih radova svima se zahvalio osobno i Mladen Mitar, naglašavajući kako su izložene slike spoj primorske i kontinentalne Hrvatske, kao i njegov život Dalmatinca u Moslavini. Izrazio je zadovoljstvo mogućnošću izlaganja u Lipovljanima, i to baš među knjigama, gdje njegovi morski pejzaži dolaze još dodatno do izražaja. Plavetnilo mora i zelenilo kontinentalnih motiva posjetitelji knjižnice i čitaonice u Lipovljanima moći će se pogledati slijedeća tri tjedna.

Damir SMETKO