PJEVAČKA SKUPINA KPD UKRAJINACA „KARPATI“ LIPOVLJANI GOSTOVALI U JASTREBARSKOM NA BOŽIĆNOM KONCERTU

Na poziv župnika grkokatoličke župe Preobraženja Gospodnjeg iz Jastrebarskog, o. Milana Stipića, pjevačka skupina KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani je nastupila na božićnom koncertu koji je održan u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom dana 28. 12. 2017. godine sa početkom u 19,00 sati.

Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom je izgrađena u bizantskom stilu 2011. godine kao spomen hram povodom 400. obljetnice uspostave Marčanskog vladičanstva. Ovaj pastoralni centar osnovan je 2007. godine po tadašnjem križevačkom vladici Slavomiru Miklovšu, a posvetu i otvorenje je obavio vladika  Nikola Kekić dana 19. 05. 2012. godine. Prvi župnik koji je još i sada u toj crkvi je nama poznati i dragi o. Milan Stipić. Grkokatolici koji pripadaju ovoj crkvi su hrvati, pa ćemo u nastavku nešto reći o tome tko su oni i odakle potječu.

Napadom Turaka u 15. stoljeću područje Žumberka je bilo opustošeno i prazno, pa su potom na ta područja počeli doseljavati uskoci iz Bosne i Hercegovine, Cetinske krajine i okolice Senja. Većina doseljavanih uskoka bili su bizantsko-slavenskog obreda- grkokatolici. Nakon osnivanja mačvanske grkokatoličke biskupije 1611. godine, žumberački uskoci pristupaju toj grkokatoličkoj, križevačkoj biskupiji, te zajedno sa ukrajinskim grkokatolicima i rusinima čine zajedničku cjelinu.

Područje nastanjeno žumberačkim grkokatolicima proteže se uzduž hrvatsko-slovenske granice dužine preko 100 kilometara od Bregane do Metlike, a ima ih sve do Splita (prošle godine smo imali priliku djelomično pjevati svetu misu u grkokatoličkoj crkvi u Kričkama kod Drniša, a prije nekoliko godina bili smo gosti i pjevali svetu misu u grkokatoličkoj crkvi u mjestu Radotovići).

Večerašnji božićni koncert otvorio je KUD „Žumberčani“ iz Zagreba, koji je nastupao u ovoj crkvi i prilikom njenog otvaranja i posvećenja. U sklopu svoga nastupa, otpjevali su uz pratnju tamburaškog sastava desetak božićnih pjesama, a zatim je na red došla i pjevačka skupina KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani.

Predsjednik KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani  ukratko je predstavio svoje društvo prisutnim vjernicima,naglasivši da pripadamo grkokatoličkoj crkvi-ukrajinskoj u Lipovljanima. Istakao je pripadnost istoj crkvi i održavanju vjerskih i kulturnih običaja iz Ukrajine na ovim prostorima. Potom je pjevačka skupina otpjevala jedanaest ukrajinskih božićnih pjesama – koljada, koje su sa posebnim oduševljenjem pratili i pjevušili prisutni vjernici, a potom i čestitali na vrlo kvalitetnoj prezentaciji ovih pjesama. Pjevane su sljedeće pjesme – koljade: Dobryj večir tobi, Devnaja novyna, Na nebi zirka, Boh sja raždaje, V Veflejemi, Nebo i zemlja, Oj u Veflejemi, Vo Veflejemi, Try slavnjiji cary, Oj pidemo pane brate, Svjata njič.

Na ovom božićnom koncertu nastupili su i vjernici crkve svetog Nikole iz Jastrebarskog predvođeni časnom sestrom njihove crkve, te su otpjevali nekoliko božićnih pjesama.

Na kraju su, svi izvođači božićnih pjesama su zajedno , u pratnji tamburaša KUD-a Žumberčani otpjevali božićnu pjesmu „Narodi nam se kralj nebeski“, te je ovom izvedbom okončan božićni koncert.

Ivan Semenjuk