PJESNIČKI SUSRET ‘RIJEKA, ŠUMA, NEBO’ ODRŽAN JE PONOVO U PILJENICAMA

Pjesnici i poklonici poezije iz Zagreba, okupljeni u Udruzi ljubitelja pera i kista ‘Pegaz’, čiji je mentor Đuro Vidmarović, i ove godine došli su u Piljenice na pjesnički susret ‘Rijeka, šuma, nebo’. Višesatno druženje organizirao je Ogranak Matice hrvatske Lipovljani i Udruga žena ‘Mlinarice’, u piljeničkom Društvenom domu, u subotu, 2. svibnja.

Nakon kraćeg pozdravljanja, kojeg je svim pristiglim uputila Melita Lenička, predsjednica Ogranka MH, pjesnički susret otvorio je nastup učenika Osnovne škole Josip Kozarca, Lipovljani, područna škola Piljenice, recitacijama i igrokazom. Učiteljice Lidija Popović i Tatjana Dlouhi, sa svim učenicima područne škole uvježbale su lijep igrokaz, koji su oni odlično i dinamično izveli, i za to dobili pohvale i pljesak prisutnih pjesnika.

 

 

Pod vodstvom Melite Lenička, predsjednice Ogranka MH Lipovljani, Dragutina Pasarića, predsjednika Ogranka MH Kutina i Đure Vidmarovića, na prigodnom Okruglom stolu raspravljalo se na temu: ‘Urbano i ruralno u pjesništvu’. Da možda prevladava ruralno, kao želja i čežnja nedirnute prirode i idealizma, ponudili su kao odgovor neki pjesnici, čitajući tome u prilog i svoje radove, dok su drugi pitali zašto bi se pravila razlika između urbanog i ruralnog u poeziji? Naravno, i oni su pročitali svoje radove u prilog tome. U čitanju

svojih radova iz Zagreba sudjelovali su: Luka Štilinović, Franjo Mandić, Hela Švarc i Alka Pintarić. Iz Kutine su sudjelovali Katarina Brkić i Dragutin Pasarić, uključio se i Đuro Vidmarović, a iz Novske dječja pjesnikinja Jasna Popović Poje i Roman Vukalović.

Lagano, pjesmom do pjesme, stih po stih, na ovom pjesničkom susretu u Piljenicama, prisjetili su se neki pjesnici i prošlogodišnjeg susreta, pa se došlo i do promocije zbirke pjesama ‘Lipovjanske lutalice’, čiji je izdavač Ogranak Matice hrvatske Lipovljani i ‘Spiritus movens’ iz Kutine. Svoje prve radove u ‘Lipovljanskim lutalicama’ objavile su Blaženka Horvat, Štefica Štiks, Ljubica Stublija i Slavko Blažeković. Knjiga je predstavljena, pročitano je i nekoliko pjesama svakog autora, a lijepim pjevačkim nastupom, drugu promociju zbirke pjesama ‘Lipovljanske lutalice’, upotpunili su pjevači Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana pod vodstvom prof. Franje Rodića. Uz promociju zbirke pjesama ilustratori zbirke Zdenka Grgurić i Slavko Blažeković upriličili su izložbu svojih likovnih radova.

Pjesničkom susretu ‘Rijeka, šuma, nebo’ po drugi puta domaćini su bile i vrijedne članice Udruge žena ‘Mlinaric’, uz čije su se kolače pjesnici i ljubitelji poezije nastavili družiti i nakon završenog programa.   (Damir SMETKO)