PJESME I PLESOVI, ALI I UKRAJINSKE OPERNE ARIJE I BALET IZVEDENI SU NA LIPOVLJANSKOJ POZORNICI

Jubilarnu, 10. večer ukrajinske pjesme i plesa, u subotu, 3. listopada priredilo je Kulturno-prosvjetno društvo ‘Karpati’ u Društvenom domu u Lipovljanima. Osim domaćina, nastupila su još 3 društva koja su se predstavila uglavnom pjesmom, a gosti iz Rijeke izvodili su i operne arije, te dio baletne predstave.

Program je započeo pjevanjem hrvatske i ukrajinske himne, koje je izvela pjevačka skupine ‘Karpata’, da bi se potom svi prisjetili povijesti doseljavanja i života Ukrajinaca u Lipovljanima. S lipovljanske pozornice predsjednik Ivan Semenjuk, dodatno je govorio o suživotu u Lipovljanima i radu ‘Karpata’ i grkokatoličke župe na očuvanju 03-IMG_8328ukrajinskog jezika i kulture, te pozdravio sve prisutne, a posebno uvažene goste.

U ime domaćina, općine Lipovljani, pozdravne riječi uputila je i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani. Zahvalila je članovima ‘Karpata’ za vrijedan i neumoran rad i najavila Ukrajinu, kao vjerojatnu zemlju partnera ‘Lipovljanskih susreta’ iduće godine. Na kraju je, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, pozdravio domaćine i sve izvođače programa, te otvorio manifestaciju ukrajinske pjesme i plesa .04-IMG_8344

Domaća pjevačka skupina izvela je još tri ukrajinske pjesme: Tam na hori dubočok, Kalena i Če ty ne znaješ, a potom su Vokalni sastav ‘Rusalke’ iz Kutine otpjevale, uz pratnju na tamburici, tri prigodne, manje izvođene, hrvatske pjesme.

06-IMG_8377Nakon nastupa kutinskih Rusalki, gošća, Ana iz Praga, izrazila je želju dati svoj doprinos ovoj manifestaciji. Odrecitirala je jednu komponiranu pjesmu, prikazavši povezanost Ukrajinaca u Lipovljanima sa sadašnjim stanjem u Ukrajini, te otpjevala pjesmu ‘Ja se konja bojim’.

Nastup UKPD ‘Dnjipro’ iz Rijeke bio je poseban i neuobičajen za Lipovljane. Pjesme: ‘Mjesec na nebu’, ‘O mili moj’ i ‘Čornobryvci’ otpjevali su operni pjevači Olga Kaminska i Sergej Kiselev. Baletnu predstavu ‘Revolucionar’ izveo je Vitalij Klok, a dio iz baletne predstave ‘Mliječnom stazom’, koreografa Vitalija Kloka, izvela je plesna skupina iz Rijeke.

Na kraju ‘Večeri ukrajinske pjesme i plesova’ u Lipovljanima, predstavili su se članovi UKPD ‘Ivan Franko’ iz Vukovara. U njihovoj smo interpretaciji čuli ukrajinske pjesme: Verhovena, Z berežan do kadri, Cvite teren, Kučereki i Cehanočka.07-IMG_8395

Svim učesnicima programa podijeljene su potom zahvalnice i prigodni pokloni. Prije večere i zajedničkog druženja kratko se obratio i vlč. Igor Fedešin, župnik lipovljanske grkokatoličke župe, nakon čega je zajednički izmoljena i molitva. ‘Večer ukrajinske pjesme i plesova’ još jednom je pokazala melodičnost ukrajinskog jezika, koji je sačuvan u trećoj i četvrtoj generaciji ukrajinskih doseljenika u Hrvatsku. Zbog objektivnih poteškoća u Lipovljane nisu došla najavljena društva Ukrajinaca iz Kanjiže i Lišnja u Bosni i Hercegovini.

10-IMG_8470Oko 150 gledatelja vidjelo je ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’, a među njima i gosti: Veljko Kajtazi, saborski zastupnik za 12 nacionalnih manjina, među kojima i ukrajinsku, Marija Semenjuk, članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, Igor Fedešen, župnik grkokatoličke crkve sv. Ane u Lipovljanima, Mirjana Faltis, ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Lipovljani, Melita Lenička, predsjednica Matice hrvatske, ogranak Lipovljani, Nevenka Zorić, predsjednica MPZ ‘Lira’, Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede Lipovljani i Miroslav Horvat, predsjednik Udruge umirovljenika Lipovljani.

Iduće godine u ovo vrijeme KPD ‘Karpati’ i Lipovljani trebali bi biti domaćini smotre svih ukrajinskih društava u Hrvatskoj, udruženih u Ukrajinsku zajednicu Hrvatske, uz još više pjesama i plesova ukrajinske nacionalne manjine.

Damir SMETKO, Kristijan LIŠČINSKI

01-IMG_8311 05-IMG_8367 08-IMG_8438 09-IMG_8456 11-IMG_8472