PILJENICE: KULTURNI DIJALOG NA SLIKOVITOJ PAKRI

–          Pjesnici uz program „Rijeka šuma, nebo“

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

–          Milan Bešlić  o karikaturisti Branimiru Petroviću

–          Đuro Vidmarović kao svjedok zbivanja u Ukrajini
Piljenice, najzapadnije selo zapadne Slavonije, od subote u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Lipovljani i  mjesne udruge žena „Mlinarice“  s više kulturnih sadržaja dobilo je susrete ¨“Rijeka, šuma, nebo“. Riječ je o dijalogu uz pejzažno ozračje sela (ima epitet „mala seoska

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Venecija“)  donjeg toka vijugave  Pakre i poznate osobe vezane uz njegove ime.  Predstavilo se, literarno dodirujući standardnim jezikom i na više varijanti kajkavštine  prostore Dunava, Save, a uz domaću  Pakru i obližnijih  moslavačkih rijeka Lonje, Ilove i  Česme, 13  književnih imena. Među njima bila su i zapaženija Društva hrvatskih književnika, ili afirmiranih s objavljenim djelima:  Nevenka Nekić, Božica Brkan, Nenad Piskač, Josip Palada, Esad Jogić, Katarina Brkić, Đuro Vidmarović, Dragutin Pasarić.
Program su obogatili i  članovi zagrebačke Udruge ljubitelja  pera i kista „Pegaz“:  Franjo Mandić,  Luka Štilinović  Suzana Ujević,  Ivana Varjačić i Goran Gatalica.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Govorilo se uz odmorište nad rijekom Pakrom i u  dvorištu sačuvanog  mlina obitelji Vaclavek. Osobit bio je program u društvenom domu, tu su stvaralački trenutci podijeljeni sa znatiželjno okupljenim mještanima. Gostima posebno simpatičnu dobrodošlicu izrekli su učenici područne škole. Pjesnici su u krajoliku s šumskom  Teninom stazom, a koja je podsjetnik naspoznato djelo Josipa Kozarca (kao šumar tu službovao koncem 19. stoljeća)  našli i svoje inspirativne trenutke. Ogranak Matice hrvatske Lipovljani, priopćila je njegova vrijedna  predsjednica  Melita Lenička, tiskat će ih.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA    Događaj u Piljenicama bio je više od literarnog izričaja. U Piljenicama 1888. godine rođen je Branimir Petrović, zasigurno jedan od najpoznatijih hrvatskih karikaturista (posebno poznat prepoznatljivom karikaturom A. G. Matoša, Koprive 1911.). Na njegove  poteze poznate u svjetskim  časopisima Pariza, ali uz osobe iz  nekadašnje Lige naroda i u Ženevi (tu je i preminuo 1957.) podsjetio je poznati likovni kritičar profesor Milan Bešlić. Pozivajući se na Matka Peića, naglasio je kako je bez  dvojbe riječ o jednom od vodećih u hrvatskoj karikaturi. Odgovor bi trebala dati monografija, ali ona traži zahtjevna i vrlo sustavna istraživanja. No da umjetnik ne padne u zaborav,   najavljena je uz njegovo ime u rodnim Piljenicama  mogućnost okupljanja hrvatskih karikaturista.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sudionici piljeničkog dijaloga  imali su rijetku priliku  da  „iz prve ruke“ dobiju i spoznaju o vrtlogu zbivanja koja su zadesila Ukrajinu. Zorno je o tome svjedočio sin  Piljenica  književnik  Đuro Vidmarović, nekadašnji hrvatski veleposlanik u toj zemlji, a koji je nedavno  tri tjedna proveo u Kijevu. Podsjetio je kao svjedok života demokratske Ukrajine na mnoge  hrvatskoj javnosti, mahom  nepoznate aktualne, ali i povijesne pojedinosti o teritorijalnim promjenama na štetu te zemlje. Iskazao je  zabrinutost koju donosi ne samo snažna ruska promidžba,  već i gomilanje vojnih snaga u blizini granice, zemlje utemeljiteljice UN-a, a koja bi opravdano zbog svog državnog teritorijalnog integriteta trebala imati i njezinu snažniju zaštitu. Kulturnu blizinu Ukrajine donio je na koncu programa  nastup pjevačkog zbora KPD Ukrajinaca „Karpati“  koji djeluje u općinskom  središtu Lipovljani.

Dragutin Pasarić

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA