PALJENJEM SVIJEĆA I MOLITVAMA OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

U Vukovarskoj ulici, i na Trgu Sv. Josipa u Lipovljanima, upaljene su svijeće i održane molitve u znak sjećanja na žrtvu Vukovara. Veliki broj Lipovljanaca, ratnih veterana, GEDSC DIGITAL CAMERAučenika i vjernika prisjetili su se, ratnih strahota poginulih branitelja i ubijenih nedužnih žrtava od prije punih 25 godina. Dan sjećanja na Vukovar, obilježen je u petak, 18. studenog u večernjim satima, a tog dana kroz Vukovar je prošla ‘Kolona sjećanja’ u kojoj je bilo više od 100.000 ljudi.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara započeo je u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima, gdje je služena sveta misa, a vodio ju je velečasni Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Molilo se za sve nevine žrtve Vukovara, za sve poginule branitelje u obrani Hrvatske i za pronalazak svih nestalih, i do danas, dostojno nepokopanih žrtava srpske agresije na Vukovar i Hrvatsku.

GEDSC DIGITAL CAMERANakon održanog misnog slavlja, procesijom s upaljenim svijećama, svi prisutni uputili su se kroz centar Lipovljana do Vukovarske ulice. Uz rub kolnika, položeni su lampioni u znak sjećanja na sve stradale žrtve vukovarske tragedije. Potom su se svi ponovo u procesiji vratili u centar Lipovljana, gdje se već niz godina, na stepenicama stambene zgrade u središtu Lipovljanja pale lampioni kojima se ispisuje ime Vukovar.

GEDSC DIGITAL CAMERAOve godine lampione su palili, i ime Vukovara svijećama ispisali, učenici Osnovne škole u Lipovljanima i lipovljanski ratni veterani. I u Vukovarskoj ulici, i na Trgu hrvatskih branitelja, nakon paljenja svijeća molitve za poginule i nestale vodio je lipovljanski župnik Tomislav Pavlović.

Cijela se Hrvatska prisjeća žrtve Vukovara, svake godine molitvama i paljenjem svijeća. Organizirano, i u velikom broju, i ove godine su se tom komemorativnom događaju odazvali i stanovnici Lipovljana. Organizatori obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara bili su članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata – ogranak Lipovljani, župa sv. Josipa, Osnovna škola Josipa Kozarca i Općina Lipovljani.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA