OVOGODIŠNJI ‘LIPOVLJANSKI SUSRETI’ NEĆE SE ODRŽATI

            Zbog nepredvidive epidemiološke situacije i teško provedivih mjera socijalne distance, prije svega, te zbog raznih problema i poteškoća s izvođačima programa, društvima nacionalnih manjina koja još nisu pokrenula rad svojih članova, te upitne zainteresiranosti sponzora u takvim uvjetima, kulturna, turistička i središnja manifestacija nacionalnih manjina ‘Lipovljanski susreti 2020.’ neće se održati zadnjeg vikenda u kolovozu, kako je bilo planirano. To je odluka članova Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta 2020.’

            Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta’, sazvao je članove Organizacijskog odbora kako bi ih upoznao s trenutnim stanjem i poteškoćama u pripremi ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’. Inače, tri mjeseca prije održavanja dosadašnjih ‘Lipovljanskih susreta’ gotovo cjelokupni program bio je već dogovoren, a pripreme su bile u završnici. Ove godine, zbog izbijanja epidemije koronavirusa i provođenja mjera zaštite od širenja bolesti, koje su i sada djelomično na snazi, od sredine ožujka nije se moglo, niti se imalo smisla išta dogovarati.

            -Rad svih udruga, pa tako i manjinskih, nenadano je prekinut u ožujku, kao i normalan život, koji je tekao uz velike mjere zaštite i ograničenja. Sve to utječe na pripremu, a onda bi se sigurno odrazilo i na odaziv na manifestaciju, za koju je, sada, upitno tko bi nastupio jer društva djelomično rade, a zbog smanjenih prihoda većina od njih će imati i financijskih poteškoća. Također, bilo bi neodgovorno ići u organizaciju ovako velike manifestacije, ugovarati određene usluge, ne znajući da li će se one, i pod kojim uvjetima, moći održati – izložio je Nikola Horvat, predsjednik Organizacijskog odbora, i predložio da se ove godine ‘Lipovljanski susreti’ ne organiziraju.

            Članovi Organizacijskog odbora ‘LS’ pridružili su se toj ocjeni, jer i sami, kao predsjednici i članovi društava imaju poteškoća u radu, pa su, uglavnom, prihvatili prijedlog da se manifestacija ‘Lipovljanski susreti’ ove godine ne održi.

            Bez obzira na okolnosti, Općina Lipovljani će zasigurno i dalje promicati kulturni identitet, biti primjer suživota, zajedništva i tolerancije, unatoč velikoj multietničkoj raznolikosti od čak 13 različitih nacionalnih manjina koje žive na ovom području, uz većinsko hrvatsko stanovništvo.