OVOGODIŠNJI ‘DANI JOSIPA KOZARCA U LIPOVLJANIMA’ ODRŽAT ĆE SE 17. OŽUJKA

                ‘Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima’ održat će se i ove godine, kao i dosadašnjih godina, u okviru obilježavanja Dana općine Lipovljani. Taj znanstveno-stručni skup, ove će se godine po peti puta za redom održati uz 159. godišnjicu rođenja ovog značajnog hrvatskog šumara i pisca, koji je najbolje godine svog života proveo u Lipovljanima. 

                Program obilježavanja ‘Dana Josipa Kozarca’ priprema se za petak, 17. ožujka, a naglasak će biti na književnosti, jer je prošle godine održani stručni skup obrađivao šumarske teme. O hrvatskom jeziku u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti, izlaganja će predstaviti, u većini profesori i studenti Filozofskog fakulteta Osijek, ali se na stručnom skupu očekuju predavači i predstavnici s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, iz Centra HAZU Vinkovci i Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

                – Općenito, velika je zainteresiranost za sudjelovanje i izlaganje na znanstveno-stručnom skupu kojeg zadnjih pet godina u Lipovljanima priređujemo u čast našeg važnog šumara i književnika Josipa Kozarca. Obrađujemo izuzetno važne i zanimljive teme iz književnosti i šumarstva pa interes ne čudi – istakao je, među ostalim, Josip Krajči, predsjednik Odbora za pripremu ‘Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima’, na Opekama, u petak, 17. veljače, gdje su se sastali članovi odbora, kako bi raspravili o programu ovogodišnjeg ‘Dana Josipa Kozarca’.

U Odbor za pripremu programa, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani imenovao je 11 članova. Uz Josipa Krajčija, predsjednika Odbora, za njegovog zamjenika imenovan je Tomislav Lukšić, a članovi odbora još su: prof. Milan Oršanić, prof. Ljiljana Kolenić, Krunoslav Jakupčić, prof. Ivan Prskalo, dr. Anica Bilić,  Dragutin Pasarić, Dinko Hace i Mirjana Faltis, a za tajnicu je imenovana prof. Melita Lenička. Oni su, na Opekama, u nastavnom objektu Šumarskog fakulteta, prihvatili ovogodišnji program stručnog skupa, a nakon toga bilo je riječi i o potrebi objavljivanja zbornika svih radova predstavljenih na ‘Danima Josipa Kozarca u Lipovljanima’.

                  U petak, 17. ožujka znanstveno-stručni skup započet će u 11.30 sati, najprije uvodnim djelom, pa plenarnim dijelom, a završit će izlaganjem predavača sa katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju osječkog Filozofskog fakulteta.

                Program obilježavanja ‘Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima’ i Dan općine Lipovljani, imat će i popratni program. Hrvatsko šumarsko društvo izložit će fotografije na izložbi ‘Šuma okom šumara’, a Turistička zajednica osigurat će da cijelog dana posjetiteljima bude dostupna ‘Spomen soba Josipa Kozarca’ u Šumariji Lipovljani, u kojoj će se moći razgledati stalni postav izložbe.

Stručni skup ‘Hrvatski jezik u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti’, u Lipovljanima, održat će se točno i na 50. obljetnicu objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja je tada stala u obranu hrvatskog jezika, uz zahtjev za njegov ravnopravni položaj u tadašnjoj jugoslavenskoj federaciji, za njegovo slobodno oblikovanje u skladu s hrvatskom tradicijom i njegovu punu afirmaciju, što su tadašnje vlasti osudile.

Damir SMETKO