Otvorena mogućnost višestruke suradnje s Eko industrijom Tehnix iz Donjeg Kraljevca

         Čelništvo ‘Lipkom servisa’, komunalnog poduzeća u vlasništvu Općine Lipovljani, odlučilo je nabaviti novi kamion za odvoz komunalnog otpada i tako još dodatno poboljšati uslugu i poslovanje na odvozu, sortiranju i zbrinjavanju otpada iz domaćinstava na području općine Lipovljani. U proteklom razdoblju, podnijeli su i dokumentaciju za sufinanciranje kupnje tog vozila, putem natječaja iz EU fonda. U petak, 8. svibnja obišli su i Eko industriju Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju, kako bi na licu mjesta vidjeli sve odlike eko vozila te industrije, čiji bi kamion kupili, ako dobiju ‘zeleno svjetlo’ na raspisanom natječaju.  

         U obilasku Eko industrije Tehnix u Donjem Kraljevcu bili su Davor Živković, direktor ‘Lipkom servisa’, Ivan Štiks, glavni strojar ‘Lipkom servisa’ i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Skupštine ‘Lipkom servisa’. Domaćin, u ime Tehnixa, bio im je Željko Horvat, voditelj projekata Eko industrije Tehnix, a tijekom posjeta pridružio im se i komercijalista Igor Habuš.

         Nakon dočeka i upoznavanja, Željko Horvat proveo je delegaciju iz Lipovljana, kroz proizvodne pogone pokazavši kako nastaju mnogobrojni proizvodi, oprema i strojevi, kojom se obavljaju različiti poslovi na uređenju i zaštiti okoliša u kojem živimo. Naravno, prije svega s naglaskom na vrhunsku kvalitetu, održivost i ‘zelenu’, odnosno što čišću upotrebu svih proizvoda i što bolju zaštitu prirode.

         Obiđene su proizvodne hale u kojima nastaju kontejneri, koji su okvir u kojem u ovoj eko industriji rješavaju mnoge potrebe i probleme. Osim kontejnerskih hala, obiđeni su i pogoni proizvodnje ili nadogradnje vozila i opreme za zbrinjavanja mješovitog komunalnog otpada, za zbrinjavanje, odnosno čišćenje otpadnih voda, izgradnje separatora zamuljenih voda, nadogradnju specijalnih vozila i raznih dodataka za njih, tehnički dio proizvodnje i halu završne provjere i isporuke vozila i opreme.

         Eko industrija Tehnix iz Donjeg Kraljevca zapošljava 500 djelatnika, razvija i proizvodi više od 300 strojeva i različite opreme za zaštitu okoliša, i zainteresirani su za suradnju s Općinom Lipovljani, jer u Lipovljanima se vodi briga o tome kako da najbolje sačuvaju svoj okoliš, kako da očuvaju bujnu prirodu na svom području i kako da od otpada naprave korisne sirovine.

         Nakon obilaska većine proizvodnih pogona i upoznavanja sa mogućnostima i realizacijom strojeva i oprema za sveobuhvatnu zaštitu okoliša, održan je i radni sastanak na kom su razmijenjena mišljena o mogućnostima daljnje suradnje. Osim nabavke novog vozila za odvoz komunalnog otpada, mnogobrojne su mogućnosti i proširenja suradnje između Tehnixa i Općine Lipovljani. Suradnja se može protegnuti i na završetak izgradnje kanalizacijske mreže na području općine Lipovljani, još kvalitetniju mrežu prikupljanja komunalnog otpada, a možda čak i na izgradnju novog dječjeg vrtića, i dječjih igrališta.

         Posjet Eko industriji Tehnix u Donjem Kraljevcu, doima se kao odlazak na neku višu, gotovo savršenu razinu, zaokruženu i vrlo promišljenu sredinu življenja, sa izuzetnim proizvodima stvorenim u Hrvatskoj, praktično vrlo korisnim i iskoristivim. Uz stalne proizvode, koji se koriste u djelatnostima čišćenja i zaštite prirode, vrlo su fascinantna i dva proizvoda, razvijena i proizvedena nedavno, munjevito, kao odgovor na epidemiju koronavirusa.

         To je kontejner za samoizolaciju, potpuno opremljen i sa mogućnošću provođenja svih mjera zaštite, kojeg su nazvali Mobile corona cabin tehnix , koji može imati svaka bolnica umjesto npr. trijažnih šatora. Drugi kontejner, razvijen je za zbrinjavanje sve opreme za zaštitu od coronavirusa, ali i mnogih drugih zaraznih bolesti, pa čak i uginulih životinja, a nazvan je Corona kremator, u kojem se neškodljivo za okoliš zbrinjavaju uginule životinje ili kontaminirana zaštitna oprema.  

         Poslovni cilj Tehnixa je razvijati i proizvoditi najbolje tehnologije kojima se postiže održivi razvoj i cirkularna ekonomija. Delegacija iz Lipovljana, na čelu s Nikolom Horvatom, načelnikom općine Lipovljani, dobila je priliku vidjeti na licu mjesta, izuzetna rješenja u  poslovima zbrinjavanja otpada i očuvanja okoliša i sigurno će, ubuduće, raditi na tome da se ona u što većoj mjeri koriste na području općine Lipovljani.

Damir SMETKO