OTVORENA IZLOŽBA NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE SLOVAČKE

U ponedjeljak navečer, 14. kolovoza je u lipovljanskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici otvorena nesvakidašnja izložba “Nematerijalna baština Slovačke”, a koja upućuje kako u tom mjestu sa organiziranim posebnim kulturnim životom i očuvanje baštine žive uz druge i slovačka nacionalna manjina. Izložba je ostvarena s Ministarstvom kulture Slovačke, a otvorila ju je zamjenica načelnika Općine Lipovljani gospođa Ljiljana Tomić.

Čin otvorenja bio je zapravo uvertira u poznate Lipovljanske susrete koji se održavaju krajem kolovoza, a ove godine od 25. do 27. kolovoza, te predstavljaju bogatstvo nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj. O nematerijalnoj baštini Slovaka kroz 14 postaja putujuće izložbe govorio je predsjednik Matice slovačke Lipovljani Josip Krajči. Ovu izložbu će nakon Lipovljana građani moći vidjeti u Rijeci te Zadru. Zanimljiv detalj izložbe jest fujara – pastirsko puhačko glazbalo, koje su u Slovačku donijeli pastiri rumunjskog i rusinskog podrijetla za vrijeme pastirske kolonizacije u 14. i 15. stoljeću. Primjer fujare posjeduje i Matica slovačka Lipovljani, a mogu je pogledati i posjetitelji ove izložbe.

Zanimljivu usporednicu sa praktički isto toliko po UNESCO-u zaštićenih oblika hrvatske nematerijalne baštine dao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić. Zanimljivo je kako se mnogi oblici dodiruju, a što i nije čudno jer povijest nas uči kako smo skoro 4. stoljeća bili u zajedničkoj državi. Otvorenje je donijelo i jedan prijedlog da se možda zajednički za budućnost, jer su mlađi u pitanju, povežu dvije teme – slovačka s lutkarskim kazalištem i hrvatska s dječjim drvenim igračkama iz Zagorja.