OPET SE ČIJALO PERJE U PILJENICAMA

Kako bi sačuvali tradicijske običaje i već odavno zaboravljene poslove u domaćinstvima ovdašnjih naselja, Udruga žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica i Kulturno-umjetničko društvo ‘Lipa’ iz Lipovljana, već niz godina u Piljenicama, zajednički, održavaju ‘Čijalo perja’. Nekada se, u zimskom razdoblju godine, često čihalo perje za potrebe svakog

1-cehalo (9)

kućanstva, pa je u vrijeme petrolejki to bio i društveni događaj pojedinog naselja. Posebno bi bio obilježen završetak čijala, kada bi domaćini počastili čijaće perja, a pri tom se znalo zasvirati i zapjevati, zaplesati i proveseliti.

Veselo, zabavno i s dosta perja za čihanje, bilo je i u nedjelju, 8. veljače u piljeničkom društvenom domu. Udruga žena ‘Mlinarice’ pripremila je perje i pozvala u goste slične udruge žena iz Stare i Nove Subocke, susjede iz Kraljeve Velike i Ilove, tradicionalne gošće ‘Lipe’ iz Janja Lipe, a po prvi puta su na čijalu bile i članice nove Udruge žena iz Kozarica i članice Udruge žena ‘Ruže’ iz Lipovljana.

1-cehalo (35)Čijalo su započeli članovi KUD-a ‘Lipa’, scensko-folklornim prikazom čihanja perja, ‘Piljeničko čijalo’, kojeg je napisala i pripremila Melita Lenička, jedna od najaktivnijih članica udruge ‘Mlinarice’. Kroz scenski prikaz svi su se prisjetili na negdašnji običaj čijala, sa svim popratnim događajima, a članovi ‘Lipe’ su zasvirali, zapjevali i zaplesali, pa su tako razveseljeni svi mogli brzo i veselo izčihati pripremljeno perje, ove godine za piljeničku obitelj Balaško.

Zabavno je bilo čijanje perja, posebno mlađim naraštajima, koji ne znaju raditi taj ‘pipljiv’ posao, niti vide svrhu čijanja perja. Kad se očijalo perje, kojim će se napuniti nekoliko novih, pernatih jastuka, ‘Mlinarice’ su kraćim domjenkom počastile izvođače program, članove ‘Lipe’ i sve čijače perja. 1-cehalo (88)Kao i nekad, kad bi završilo čijalo, zasviralo se, zapjevalo i zaplesalo, pa su čihaćice perja i zaplesale. Tako je i tijekom ovogodišnjeg zimskog vremena nastavljena tradicija čijala, kako svi tradicijski poslovi i običaji ovog područja ne bi bili zaboravljeni.

Ovogodišnje zajedničko, 4. po redu, čijalo Udruge žena ‘Mlinarice’ i KUD-a ‘Lipa’, pratio je i Miroslav Horvat, zamjenik predsjednice Općinskog vijeća Lipovljani. Pohvalno se izrazio o organizaciji čijala u Piljenicama, zajedničkoj suradnji udruge žena i KUD-a, te istako zadovoljstvo stalnim i bogatim kulturnim i društvenim životom na području općine Lipovljani.            (D. SMETKO)

1-cehalo (49)