ODUŠEVILI IZVOĐAČI NA ”VEČERI UKRAJINSKE PJESME I PLESA”

Tradicionalni program ‘Karpata’ iz Lipovljana

 

ODUŠEVILI IZVOĐAČI NA ”VEČERI UKRAJINSKE PJESME I PLESA”

 

 

Tradicionalna ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’, koju svake godine organizira Kulturno-prosvjetno društvo ‘Karpati’, u Lipovljanima je održana u subotu, 5. listopada. Ove godine ‘Večer’ je bila bogata nastupima. Svoje umijeće pjevanja i plesanja pokazalo je čak 8 društava, 6 iz Hrvatske, te po jedno društvo iz BiH i Srbije.

Izvođače programa, sve goste na čelu s Marijom Semenjuk Simeunović, članicom Savjeta za nacionalne manjine RH i sve posjetitelje, u ime organizatora pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU ‘Karpati’. Istakao je da su se ukrajinska društva sastala u Lipovljanima da još jednom pokažu svoj rad na očuvanju bogate baštine ukrajinskog naroda koju su njihovi bake i djedovi donijeli sa sobom prije sto i više godina na ove prostore, pa je zaželio svima ugodnu večer.

Sve izvođače pozdravio je i Vlado Karešin, potpredsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, koji je sa svojim Društvom iz Slavonskog Broda došao podržati druženje, pjesmu i ples članova ukrajinske nacionalne manjine.

Sve skupa u ime općine Lipovljani, načelnika Maria Ribara i Anke Doležal, predsjednice Općinskog vijeća, pozdravio je na početku ‘Večeri pjesme i plesa’, Miroslav Horvat, potpredsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani.

               Zahvalu za poziv, dobre nastupe i dobar rad sa svojim članovima zaželjela je svim izvođačima i Tatjana Usahova, prva zamjenica veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ u Lipovljanima, otvorili su domaćini, članovi KPDU ‘Karpati’, koji su osnovani krajem 1992. godine. Posebnu pažnju i brigu pridaju radu s djecom i mladima. U suradnji s OŠ Josip Kozarac, organizirana je nastava ukrajinskog jezika i sati folklora.

Pjevačka skupina ‘Karpata’ često je pozivana i gostuje na raznim manifestacijama. Dobivaju mnogo pohvala i pozitivnih kritika za svoje nastupe. Vole ukrajinsku pjesmu, druženje na probama i putovanjima. Voditeljica zbora je Marija Poljak, a priredbu su otvorili s dvije pjesme ‘Oj verše, mij verše’ i ‘Oj u polji krynečenjka’.

Potom su nastupili članovi još jednog društva iz Lipovljana. Plesna skupina KUD-a ‘Lipa’ izvela je pjesme i plesove lipovljanskog kraja. Plesovi su izvedeni u lipovljanskim nošnjama koje su izrađene 1924. godine s motivima perunike. Zapise za koreografiju s kojom su nastupili prikupio je i na scenu postavio Tihomir Krmek, a u pratnji plesne skupine bila je i tamburaška skupina KUD-a ‘Lipa’.

                 Od gostiju, najprije je nastupio, u ime UKPD Lesja Ukrajinka, duet VIS ‘Vatra’ kojeg čine Andrej Žagar i Tatjana Lasek Žagar iz Osijeka. Njeguju ukrajinsku i slovačku glazbenu baštinu već dugi niz godina, a na ovogodišnjoj ‘Večeri pjesme …’ otpjevali su: ‘Tyho nad ričkoju’, ‘Išla Maryna’ i ‘Oj tam na hori’.

S najviše izvođača i najdužim programom gledateljima u Lipovljanima predstavili su se izvrsnim izvedbama članovi UKPD ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda. Društvo je osnovano 1979. godine, a sada okuplja 83 člana u folklornoj, pjevačkoj i likovnoj skupini. Društvo je u svom dugogodišnjem radu nastupalo na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Voditelj folklorne skupine je Ivica Kševi, voditeljica pjevačke skupine Sanja Stičinski, a predsjednik UKPD-a je Vlado Karešin.

Na lipovljanskoj pozornici, u dva navrata, prikazali su Ples vezilja, solo pjesmu ‘Pisnja skripalja’ i svatovske običaje Ukrajinca. Brojnošću i kvalitetnim nastupom oduševili su sve posjetitelje, a zablistali su i njihovi solisti.

Spletom ukrajinskih pjesama predstavili su se, potom, članovi UKPD ‘Ivan Franko’ iz Vukovara. U 10 godina rada ovo Društvo je u suradnji s Ukrajinskom zajednicom RH izdalo dvije knjige. Udruga broji 100 članova koji rade u 6 sekcija. Najaktivnija sekcija je Ukrajinski narodni zbor koji svake godine ima mnogobrojne nastupe. Ističe se, a tako je bilo i u Lipovljanima, svojom uvježbanošću i kvalitetnim izvođenjem ukrajinskih pjesama. Prva dirigentica zbora je Larisa Uglješić, a voditelj Roman Matus.

Po prvi puta u Lipovljanima je nastupio i ansambl ‘Kaljina’ iz Rijeke, koji djeluje u okviru istoimenog riječkog Društva Rusina i Ukrajinaca. Grupa entuzijasta i zaljubljenika u ukrajinske i rusinske pjesme na svom repertoaru ima više od 50-tak pjesama. Izvode autorske i narodne pjesme u obradi voditelja Borisa Denisjuka. Na lipovljanskoj pozornici izveli su: ‘Na kameni’, ‘Po sadočku hodžu’ i ‘Oj čiji to kini stojiti’.

Nakon društava Ukrajinaca koji djeluju u Hrvatskoj, na lipovljanskoj ‘Večeri ukrajinske pjesme i plesa’ predstavili su se i gosti iz Bosne i Hercegovina i Vojvodine u Srbiji.

Prvi su nastupili gosti iz Ukrajinskog udruženja ‘Kozak’ iz Trnopolja, općina Prijedor, u susjednoj BiH. Rad ovog Ukrajinskog udruženja odvija se u više sekcija. Ovog ljeta, članovi ‘Kozaka’ bili su na gostovanju s članovima lipovljanskih ‘Karpata’ u Poljskoj. Njihova plesna skupina oduševila je poljske gledatelje, a izvrsni su bili i na lipovljanskoj pozornici. Izveli su ‘Bukovenski tanec’ i Kozačok.

‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ zaključili su gosti iz Vojvodine. KUD ‘Ivan Senjuk’ doputovao je iz Kule u susjednoj Srbiji. Društvo u svojim redovima broji 150 amatera koji svoja glazbeno-folklorna dostignuća izvode na raznim manifestacijama. Njeguju kulturnu tradiciju više naroda, a izdvajaju posebno njegovanje tradicije ukrajinske nacionalne manjine. Izveli su ‘Hoculske svadbene igre’, tri pjesme i za kraj cijele priredbe ‘Ukrajinski svjetkovni tanec’.

Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana zahvalio se svim izvođačima, koji su se nastavili uz pjesmu i ples družiti  u lipovljanskom Društvenom domu, veselo i raspjevano, pjevajući i na ukrajinskom i na hrvatskom jeziku.                  (D. SMETKO)