ODRŽANO PREDAVANJE ‘UKRAJINSKI PUT PREMA LIPOVLJANIMA (LEMKI, GALICIJANI)’

U Lipovljanima, 04. svibnja 2018., u sjedištu Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca Karpati Lipovljani, u suradnji sa Filozofskim fakultetom iz Zagreba i Veleposlanstvom Ukrajine u RH održano je predavanje na temu  doseljavanja Ukrajinaca u Lipovljane i okolicu, sa naslovom ‘Ukrajinski put prema Lipovljanima (Lemki, Galicijani)’.

Tema ovoga predavanja bila je kratki osvrt na ukrajinsku povijest, sa težištem na kraj 1800-tih i početak 1900-tih godina,  kada su prvi Ukrajinci doseljavali u Lipovljane, u tada istoj državi, Austrougarskoj monarhiji. Vrlo uspješno i dobro posjećeno predavanje održao je prof.dr.sc. Jevgenij Paščenko sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je čest gost u Lipovljanima. U svom izlaganju detaljnije je obrazložio uzroke preseljavanja Ukrajinaca u Lipovljane i okolicu, a nakon predavanja bilo je i dosta pitanja i komentara oko raznih tema iz spomenute materije poput statusa Rusina i slično, gdje se moglo čuti raznih mišljenja, ali i nešto naučiti.

Prof.dr.sc. Paščenko pohvalio je rad udruge u Lipovljanima te je povodom takve suradnje spomenuo i objavu članka u Ukrajinskom vijesniklu broj 54/18 sa naslovom ‘Lipovljanski Ukrajinci’, koji je na izlaganju i pročitan publici.

Uz brojne članove ”Karpata” bili su još prisutni i obratili se Jaroslav Simonov, otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u RH, Volodimir Opanasjuk, ataše obrane Veleposlanstva Ukrajine u RH, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i za ukrajinsku nacionalnu manjinu, Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH, Suzana Krčmar, predsjednica saveza roma ‘Kali Sara’, Igor Grahovac – Fedešin, GKT župnik crkve svete Ane Lipovljani i Alojz Buljan iz Novljanskog akademskog društva te Ivan Gračaković, direktor radio Moslavine.

Također su bili prisutni i brojni predstavnici institucija – ravnateljice osnovne škole i vrtića u Lipovljanima, učiteljice, predstavnici lipovljanskih udruga i predstavnici medija.

Ispred Općine Lipovljani prisustvovali su predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Lukšić te Općinski načelnik Nikola Horvat koji je sve prisutne pozdravio, pohvalio rad KPDU Karpati i organizirani događaj, zahvalio svim sudionicima i naglasio kako je Općina pomagala i ubuduće će pomagati rad svih naših manjinskih i ostalih udruga koje svojim radom čuvaju svoje tradicije ali i daju dušu  prepoznatljivost našoj Općini.