ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE POSVEĆENO 200. OBLJETNICI ROĐENJA TARASA ŠVEČENKA

U čast 200. obljetnice rođenja Tarasa Ševčenka, 2014. godina proglašenja je njegovom godinom. Na mnogim mjestima obilježena su dva stoljeća njegovog rođenja, a među njima, i u Lipovljanima, u prostorijama Kulturno-

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

prosvjetnog društva ‘Karpati’.

Članovi ‘Karpata’ već 10-tak godina neprekidno obilježavaju rođenje Tarasa Ševčenka kroz književne večeri, a ovogodišnja je održana u ponedjeljak, 10. ožujka navečer. Na književnoj večeri prisutan je bio veliki broj
članova ‘Karpata’ i njihovih gostiju, a obzirom na trenutnu napetu situaciju u Ukrajini, ovogodišnje književno veče i odaziv velikog broja članova i gostiju na njega, može se tumačiti i kao svojevrsna potpora Ukrajini i Ukrajincima upućena iz Lipovljana.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA               Teške (ne)prilike u Ukrajini i ponovna borba za neovisnost i teritorijalnu cjelovitost, odredila je i temu ovogodišnje književne večeri posvećene Tarasu Ševčenku. Glavna tema referata o iznimnom ukrajinskom pjesniku, vizionaru i slikaru, govorila je o njegovom slobodoljublju i domoljublju. Pročitani su stihovi u kojim on sanja, vizionarski, majčicu Ukrajinu i njenu samostalnost. U jednosatnom programu, koji su pripremili članovi KPD ‘Karpati’, a vodio ga je Ivan Semenjuk, predsjednik Društva, pjevački zbor je pjevao uglazbljena djela Tarasa Ševčenka, a učenici ukrajinskog jezika u OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima, recitirali su pjesme i pročitali prikaz slobodoljublja u njegovim djelima, koji je pripremio Pavle Holovčuk iz Lipovljana.

Pjesmom zbora završena je književna večer na kojoj su bili i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Lipovljani, i Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, te Ukrajinici s područja Novske i Lipika. (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA