Održani 9. ‘Susreti dječjih folklornih skupina’ u Lipovljanima

Kulturno umjetničko društvo ‘Lipa’ iz Lipovljana bilo je po 9. puta domaćin ‘Susretu dječjih folklornih skupina’, u subotu, 6. travnja u Društvenom domu u Lipovljanima. Na ovogodišnjem ‘Susretu’ svoju umješnost pjesme i plesa pokazalo je čak 8 dječjih skupina, od čega dvije iz Lipovljana.

Ovogodišnji ‘Susret dječjih skupina’ otvorila je Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, a o potrebi organiziranja ovakve manifestacije i prenošenja tradicijske baštine na najmlađe generacije, kako bi bila što duže očuvana, govorila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’. Ona je istaknula ponos što se u Lipovljanima našlo više od 200 učesnika programa, najmlađih članova 8 društava, koji njeguju pjesme, plesove i dječje igre iz njihovog kraja.

‘Susret dječjih skupina’, tradicionalno su otvorili domaćini, najmlađa skupina KUD-a ‘Lipa’. Mlada folklorna skupina, u pratnji tamburaške skupine, predstavila je pjesme i plesove Podravine. Koreografiju je postavila Ivana Toth, a voditelj tamburaške skupine je profesor glazbe Franjo Rodić.

Nakon što su pljeskom nagrađeni mladi čuvari i čuvarice kulturne baštine Lipovljana i lipovljanskog kraja, na pozornicu su izašli članovi mladi  članovi KUD-a ‘ Vranovci – Bukovlje’. Djeluju pri osnovnoj školi, okuplja djecu mlađeg školskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda, njeguju tradicijske igre, pjesme i plesove kraja iz kojega dolaze. Na ovim ‘Susretima’ predstavili su se ‘Dječjim igrama i plesovima Brodsko posavske županije.’ Vodi ih Branka Peh .

Folklorni ansambl ‘Petrinjčica’ djeluje pri Hrvatskom domu u Petrinji, od početka 1998. godine. Rade u tri skupine, mlađi i stariji tamburaši, te folklorna skupina, a broje 80 aktivnih članova. Njeguju folklornu tradiciju Banovine i ostalih krajeva ‘Lijepe naše’. Mlađa folklorna skupina na ovom ‘Susretu’ predstavila se izvedbom: ‘Naše kolo veselo’. Voditeljice su Snježana Kožić i Marija Gorup, a voditelj tamburaške skupine Ivan Kleković.

KUD ‘Sloga’ iz Satnice Đakovačke, broji 80 članova, a njeguju izvorni folklor Đakovštine. Rade u dvije skupine. Članovi dječje skupine već su nastupali na značajnim smotrama folklora za djecu.  Dječja folklorna skupina u pratnji tamburaške skupine predstavila seje Spletom dječjih igara i kola Đakovštine. Voditeljica folklorne skupine je Mira Šalković, a voditelj glazbene skupine Dario Šakot.

Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’ djeluje među Ukrajincima u Lipovljanima. Djeluju u dvije skupine, pjevačkoj i mlađoj folklornoj skupini. Članovi mlađe folklorne skupine često nastupaju, što je i smisao organiziranja takve mlade skupine plesača, kako bi što bolje uvježbali ples. Predstavili su se Kozačokom, koji je dio poznate ukrajinske nacionalne baštine i folkloristike, ima brz i skladan ritam. Koreografiju je uvježbao i ples na scenu postavio Mirko Fedak, a gledatelji su ih nagradili jakim i dugim pljeskom za sve bolju izvedbu plesa.

Mlađa folklorna skupina KUD-a ‘Graničar’ iz Stupničkih Kuta, nedavno se okupila, a nastup na ovogodišnjem ‘Susretu’ u Lipovljanima, bio im je prvi značajniji nastup. Predstavili su se dječjim igrama i plesovima brodskog Posavlja, uz pratnju tamburaške skupine svoga KUD-a. Voditeljica im je Zrinka Štivić.  

‘Mali folklor’ KUD-a Banova Jaruga osnovan je prije godinu i pol dana, pri OŠ Banova Jaruga. Uključena su djeca od 5. do 8.  godina koji vrijedno i s velikim veseljem dolaze na probe, plešu i pjevaju i na taj način čuvaju kulturu i običaje kraja u kojem žive.

Na ‘Susretu 2019.’ u Lipovljanima predstavili su se  pjesmama i plesovima: ‘U Banovoj je kućica’, ‘Igra kolo’, ‘Ja imado ..’,  ‘Ide maca oko tebe’ i  ‘Muzikaš’. Voditeljica mlađe folklorne skupine je Irena Rukavina.

Dječji folklorni ansambl KUD-a ‘Moslavina’ iz Kutine započeo je s radom 1979. godine. Zahvaljujući stručnom radu voditelja, dječji ansambl radi kontinuirano sve ove godine. Mladi folkloraši iz Kutine predstavili su pjesme i plesove Moslavine pod nazivom ‘Urodila žuta dunja’. Voditeljica je Aleksandra Savić Nikitović, a nastupaju uz pratnju tamburaške skupine, čiji je voditelj Matija Krmek.

Nastupom najmlađih članova KUD-a Moslavina, završen je ovogodišnji ‘Susret dječjih folklornih skupina’ u Lipovljanima.

-Uživali smo u prekrasnom programu koji su za nas pripremili članovi Kulturno umjetničkih društava Đakovačke Satnice, Vranovaca – Bukovlje, Stupničkih Kuta, Petrinje, Banove Jaruge, Kutine i Lipovljana. Hvala svima na dobro izvedenim nastupima, a hvala i svim roditeljima koji svoju djecu redovno dovoze na probe i nastupe – rekla je na kraju Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’. Ona je, zajedno s Lijanom tomić, zamjenicom načelnika općine Lipovljani, prije same smotre i nastupa dječjih skupina, priredila kratki prijem za čelništva gostujućih KUD-ova. Uručila im je poklon Općine Lipovljani i Turističke zajednice OL, te novotiskanu monografiju o KUD-u ‘Lipa’.

Za izvođače programa priređen je domjenak i zajedničko druženje.  

Damir SMETKO