ODRŽANI 8. SPORTSKI SUSRETI UMIROVLJENIKA NAŠE ŽUPANIJE

Uoči ovogodišnjeg Dana državnosti RH, u petak, 24. lipnja, članovi Udruge umirovljenika općine Lipovljani bili su po 8. puta domaćini sportskim susretima članovima udruga 3-umirovljenici-smz 102umirovljenika s područja Sisačko-moslavačke županije. Ove godine na ‘Susretu’ je sudjelovalo preko 130 umirovljenika iz 6 umirovljeničkih udruga, a sportski susreti završili su tradicionalnim zajedničkim ručkom, te druženjem uz pjesmu i ples, do noći.

Udruga umirovljenika općine Lipovljani jedna je od manjih udruga umirovljenika na području Sisačko-moslavačke županije, broji nešto više od 140 članova, ali je vrlo aktivna u sportskim aktivnostima i u druženju s članovima drugim udruga umirovljenika. Osnovana je u lipnju 2008. godine, a od samog početka svog organiziranog rada Dan državnosti RH slavi organiziranjem sportskim susretima, a potom pjesmom i plesom.2-umirovljenici-smz 099

Tijekom čitave godine članovi lipovljanske Udruge umirovljenika provode razne aktivnosti. Rade, kažu, sve ono za što još uvijek imaju snage i volje. To je i osnovni razlog zašto su osnovali svoju udrugu, a sve aktivnosti na kraju završe pjesmom i plesom.  Tako je bilo i ove godine, u čast Dana državnosti, u lipovljanskom Društvenom domu

Udruga umirovljenika općine Lipovljani 8. puta za redom bila je domaćin sportskim susretima udrugama umirovljenika iz gradova SMŽ-a. U Lipovljane svake godine rado dolaze sportaši, ali i plesači iz Gline, Siska, Kutine i Novske. Ove godine bilo je 6 umirovljeničkih udruga, a iz nedaleke Kutine došli su članovi dviju udruga, iz grada Kutine i Udruge umirovljenika INA-Petrokemije. To je polovica svih 1-umirovljenici-smz 019udruga umirovljenika na području županije. Natjecali su se u kuglanju, preciznom gađanju pikada i igranju belota.

U stalnom radu Udruga umirovljenika općine Lipovljani ima veliku potporu Marija Ribara, načelnika općine Lipovljani, koji ima sluha za njihove potrebe, za njihove ideje pa podržava njihov rad, na čemu su mu jako zahvalni, i to su javno istakli i tijekom ovogodišnjeg ‘sportskog susreta’. U mnogim sredinama Udruge umirovljenika nemaju takvu podršku, niti financijsku pomoć. Da bi pokrili sve troškove održavanja ovih sportskih natjecanja, troškove djelomično snose i sami sudionici sportskih susreta, a jednim dijelom kroz program rada troškovi24-umirovljenici-smz 158 se pokrivaju financiranjem iz općinskog proračuna – naglasio je Miroslav Horvat, predsjednik lipovljanske Udruge umirovljenika.

Osim općinskom načelniku, Udruga iz Lipovljana, zahvalna je i Matici umirovljenika RH, koji podržavaju rad udruge, a sportskim susretima po treći puta za redom bio je prisutan i Tomo Benko, zamjenik predsjednika Matice. Prisutnost visokog gosta ovoj maloj udruzi, jako puno znači. Zahvaljeno je i svim predsjednicima udruga koji redovito dolaze na sportske susrete, jer sustavno rade na pripremi i dolasku članova na natjecanje u Lipovljane.

8-umirovljenici-smz 173Nakon završenog sportskog natjecanja, a prije zajedničkog ručka, u Društvenom domu u Lipovljanima, podijeljeni su pehari najboljim sportskim ekipama. U kuglanju je bila najbolja ekipa iz Siska, a slijede ekipe iz Kutine i Lipovljana. U belotu najbolja je ekipa udruge iz Petrokemije, a slijede ekipe iz Siska i Novske. U preciznom gađanju pikada pobijedile su članice udruge iz Gline, a slijede ih ekipe iz Siska i Lipovljana.

Nagrade najboljima uručili su Mario Ribar, općinski načelnik i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Lipovljana. Tom prigodom načelnik Mario Ribar zahvalio je za organizaciju25-umirovljenici-smz 160 sportskih susreta, ali i za sve aktivnosti tijekom godine, svim članovima Udruge umirovljenika općine Lipovljani i naglasio kako tradiciju započinju, ali i održavaju ljudi, a sportski susreti umirovljenika već je vrijedna tradicija u Lipovljanima. Udruga umirovljenika općine Lipovljani vrlo je aktivna udruga, a Općina Lipovljani će uvijek pomagati i podržavati toliko aktivne i vrijedne udruge građana.

Tomo Benko, zamjenik predsjednika Matice umirovljenika RH govorio je umirovljenicima o aktivnostima i zahtjevima Matice umirovljenika za 7-umirovljenici-smz 170poboljšanje standarda svih umirovljenika u Hrvatskoj. Umirovljenike na sportskom susretu u Lipovljanima, pozdravio je i Vlado Klasan, gradonačelnik Novske.

Sportski susreti u Lipovljanima i ove godine završili su pjesmom i plesom, kao i dosadašnjih godina, što je također prepoznatljiva aktivnost umirovljenika i zbog koje mnogi dolaze na sportske susrete pod motom: ‘Nije važno koliko je godina u našem životu, važno je koliko je života u našim godinama.”

Damir SMETKO

5-umirovljenici-smz 1116-umirovljenici-smz 1641-o sportskom susretu umirovljenika-001