ODRŽANI 5. SUSRETI DJEČJIH FOLKLORNIH SKUPINA U LIPOVLJANIMA

Brinući se za budućnost narodnih običaja i kulturnog blaga, KUD ‘Lipa’ iz Lipovljana pokrenulo je prije 4 godine susret dječjih folklornih skupina, da bi se vidjelo koliko se kulturna baština igre, pjesme i plesa prenosi na najmlađe, na djecu koja će dalje kroz život njegovati te običaje. U subotu, 29. ožujka, održani su 5. susreti dječjih skupina na kojima je nastupilo 5 skupina iz Lipovljana ili bliže okolice.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                U ime domaćina, najmlađe folkloraše i članove folklornih skupina, na početku programa, pozdravila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, i zahvalila svima na odazivu, ali i trudu učitelja i koreografa na uvježbavanju najmlađih članova folklornih skupina. Čestitke za rad s najmlađima, ali i za organizaciju ‘Susreta dječjih skupina’ uputio je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, te 5. susrete dječjih skupina proglasio otvorenim.

Ovogodišnje susrete, svojim nastupom, otvorili su domaćini, dječja skupina KUD-a ‘Lipa’ koja se je predstavila dječjim igrama, pjesmama i plesovima Slavonije, voditelja Tihomira Krmeka. Pratnja im je bila tamburaška skupina ‘Lipe’, pod vodstvom prof. Franje Rodića.

Nekad je u Rajiću, na području grada Novske, djelovalo kulturno umjetničko društvo. Sada narodne običaje njeguje Društvo ‘Naša djeca’, koje je osnovano prije 6 godina. I sami su organizatori ‘Večeri dječjeg folklora’ u Rajiću’, a sudjeluju na dječjim smotrama. Na lipovljanskoj pozornici predstavili su se dječjim pjesmama i igrama novogradiškog kraja ‘Hopa cupa skoči…’, voditeljice Mire Čuvidić. Članica iste skupine Ena Đurić, predstavila se sviranjem ‘Igra kolo’, a u duetu s Klarom Komljenović zasvirale su i ‘Rajićki drmeš’.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Kao gosti 5. susreta dječjih folklornih skupina, nastupila je i mješovita skupina Dječjeg vrtića ‘Iskrica’ iz Lipovljana. Nju čine djeca predškolske grupe i polaznici ‘Male škole’, svi predškolskog uzrasta, koji su izveli, uz pratnju na gitari Miroslava Horvata, pjesmice Iskriči i Abeceda. Program su uvježbale odgajateljice Dječjeg vrtića.

Dječjim pjesmama i igrama iz Posavine, u pratnji tamburaške skupine, na lipovljanskoj pozornici nastupili su i članovi dječjeg ansambla KUD-a ‘Moslavina’ iz Kutine. Dječji ansambl okuplja 40 aktivnih članova u dva dobna uzrasta. Voditeljica im je Aleksandra Nikitović-Savić, a asistentica Arijana Rudić. Dvije skupine ansambla uvježbale su nekoliko koreografija primjerenih uzrastu djece, a pjesme i igre iz Posavine izveli su veselo i razigrano.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Na kraju 5. Susreta dječjih folklornih skupina nastupila je Folklorna skupina Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana. Skupina broji 22 učenika trećeg razreda škole, a uče i izvode narodne pjesme i običaje Slavonije, Posavine i Međimurja. Izveli su plesove i igre Slavonije, a voditeljica skupine je Ivana Toth, učiteljica osnovne škole.

Zahvaljujući na lijepim i razigranim nastupima, Marica Tisaj zahvalila je i svima koji podržavaju ovakav radu KUD-a ‘Lipa’ i susrete dječjih skupina. Priznanje za stalnu potporu uručila je Mariu Ribaru za Turističku zajednicu općine Lipovljani, koja ovaj program KUD-a ‘Lipa’ podržava od samog početka.

Ovogodišnji ‘Susreti dječjih folklornih skupina’ pokazali su da se kvalitetno radi s najmlađima na čuvanju i učenju tradicionalnih dječjih igara, pjesme, plesa pa čak i sviranja tradicijske glazbe. Posebno raduje da plesna i folklorna skupina vrlo uspješno rade u vrtiću i osnovnoj školi u Lipovljanima, no dobro se radi i u drugim sredinama poput Kutine i Rajića. Najmlađi folkloraši nakon nastupa nastavili su zajedničko druženje.          (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA