ODRŽANA ‘ZELENA AKCIJA’ ČIŠĆENJA PRIRODE OD DIVLJIH DEPONIJA NA PODRUČJU OPĆINE LIPOVLJANI

Uz ovogodišnji Dan planeta Zemlje, na području općine Lipovljani, organizirana je ekološka akcija čišćenja okoliša, a održana je u subotu, 21. travnja. Više od 30 volontera i ljubitelja prirode s nelegalnih i divljih deponija prikupili su pune dvije traktorske prikolice i pun kamion za odvoz smeća, raznog otpada, koji je odbačen uz poljske putove i jarke.

                Akcija čišćenja okoliša i zaštita prirode na području općine Lipovljani započela je iza 9 sati ujutro, a nešto više od 30-tak aktivista, organiziranih u dvije grupe i s po jednom traktorskom prikolicom krenulo je u čišćenje okoliša, kojeg tijekom godine, neodgovorni pojedinci zagađuju raznim odbačenim smećem. Na žalost, lijepu i očuvanu prirodu i okoliš općine Lipovljani time zagađuju, uglavnom, na istim mjestima, uz poljske putove i po rubovima šume.

                Prva grupa krenula je iz Lipovljana, preko Brdašća u pravcu Piljenica, pa je uz županijsku cestu čistila odbačene vreće sa raznim otpadom. Nastavila je čišćenje uz rub šume i uz poljski put kraj pruge, gdje iz godine u godinu buja divlje odlagalište, iako već niz godina lipovljansko komunalno poduzeće odvozi raznovrsni otpad, a godinu i pol postoji i reciklažno dvorište u Lipovljanima, gdje se sav taj otpad može odložiti. Za dva sata akcije čišćenja, do vrha je napunjena velika traktorska prikolica raznog smeća i građevinskog otpada, te veći dio kamiona za odvoz smeća ‘Lipkom servisa’.

                Na zapadnoj strani Lipovljana, uz cestu prema Kozaricama, i uz sporednu cestu prema groblju i lovačkoj kući u Krivaju, druga grupa za dva i pol sata nakupila je, također, punu traktorsku prikolicu smeća i otpada. Vaditi odbačeni otpad iz dublje depresije kraj poljskog puta u Krivaju, volonterima ‘Zelene čistke’, pomogli su i djelatnici Šumarije Lipovljani. Uz pomoć bagera i prikolice, petero djelatnika Šumarije Lipovljani, pomagali su volonterima izvući i utrpati teži otpad. Uz pomoć stroja očistili su i napunili jednu prikolicu otpada s dijela zarasle deponije, na koju se otpad dovozi već niz godina, na rubu šume u Krivaju.

                Vrijedni volonteri ‘Zelene akcije’ iz Lipovljana, od kojih većina na čišćenju okoliša i zbrinjavanju divljih deponija sudjeluju već niz godina, do podne su napunili traktorske prikolice i kamion za odvoz smeća, pa je akcija završila za tri sata vrijednog, ali uglavnom, prljavog i mučnog rada, kojeg uzrokuju nesavjesni pojedinci.

                Svi volonteri na čišćenju okoliša, djelatnici ‘Lipkom servisa’ koji im pomažu prijevozom i radom, te djelatnici Šumarije Lipovljani, nakon održane akcije počašćeni su ručkom koji je priredilo Lovačko društvo ‘Srnjak’ iz Lipovljana, uz podršku Općine Lipovljani i načelnika Nikole Horvata, koji je i sam cijelo vrijeme radio na čišćenju divljih deponija uz poljski put kraj pruge.

                Iako se ove godine najveća ekološka kampanja u Hrvatskoj, ‘Zelena čistka’ održava u mjesecu rujnu, u sklopu globalne akcije ‘Let’s do it’ (‘Učinimo to’), a koja se provodi u suradnji s preko 150 zemalja svijeta, na području općine Lipovljani akcija čišćenja prirode održana je tradicionalno u mjesecu travnju, kao i prijašnjih godina. Po potrebi, može se organizirati još i u rujnu. Velik posao na čišćenju i uklanjanju divljih deponija otpada je napravljen, no na žalost, sve divlje deponije još nisu uklonjene.

Damir SMETKO