ODRŽANA SKUPŠTINA PJEVAČKOG ZBORA ‘LIRA’

Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’, najmanja je, ali izuzetno aktivna udruga na području općine Lipovljani. Svakom događaju u Lipovljanima članovi ‘Lire’ daju svečani ton, izvodeći bar himnu, na početku svečanosti. No, često zapjevaju i niz drugih svečanih pjesama na tim događajima, što je i bit njihovog postojanja. Nastupaju na zajedničkim koncertima u Hrvatskoj, povremeno i u inozemstvu.

                Svaki mjesec članovi ‘Lire’, u prosjeku, bar dva puta nastupaju, a svakog ponedjeljka održavaju se probe, sve pod vođenjem profesora glazbe Franje Rodića. Lepeza njihovih nastupa tijekom prošle godine bila je od nastupa u zagrebačkoj katedrali, početkom siječnja 2016. do organizacije i nastupa na Adventskom koncertu u Lipovljanima, sredinom prosinca prošle godine.

                Na redovnoj godišnjoj Skupštini, održanoj u utorak, 28. veljače, o prošlogodišnjim nastupima, izvješće je podnijela Nevenka Zorić, predsjednica MPZ ‘Lire’. Izvješće o financijskom poslovanju je podnio blagajnik Robert Ivanec. Ukupni prihod u prošloj godini ostvarili su u iznosu od 7.413 kuna, od čega iz općinskog proračuna Općine Lipovljani 5 tisuća kuna. Ukupni rashod imali su u visini 5.800 kuna.

                Na Skupštini je od 16 članova bilo prisutno njih 10, a izvješća su prihvaćena jednoglasno. Nekoliko članova je tijekom prošle godine odustalo od pjevanja. No, to ostale pjevače nije obeshrabrilo i ove godine, krajem lipnja žele svečano obilježiti 20. obljetnicu postojanja i djelovanja. Iznesen je plan i ostalih nastupa, među kojima je i gostovanje u Slovačkoj, zajedno s Maticom slovačkom općine Lipovljani.

Predloženi plan rada za 2017. godinu članovi su također usvojili, kao i financijski plan koji bi ove godine trebao biti znatno veći, značajnih 32.680 kuna.

                Skupština je završila izborom Marka Brebrića u Upravni odbor ‘Lire’, umjesto odustale članice Mirjane Jansky, te čestitkama i zahvalama za suradnju ostalih prisutnih predstavnika udruga u kulturi općine Lipovljani. Za dobru suradnju su zahvalili Ivan Semenjuk, predsjednik Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’, i novoizabrani predsjednik Češke besede općine Lipovljani, Marijan Kadliček. Čestitkama za odlične nastupe pridružio se i Tomislav Lukšć, zamjenik načelnika općine Lipovljani, koji je zahvalio svim članovima ‘Lire’ za česte i vrlo lijepe nastupe u Lipovljanima tijekom godine, i za sudjelovanje u programima koje priprema Općina Lipovljani.

                Pjevači ‘Lire’ i njihovi gosti nakon Skupštine nastavili su se družiti na prigodnom domjenku, razgovarajući o obilježavanju 20. obljetnice mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’.

Damir SMETKO