ODRŽANA REDOVNA I IZBORNA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI

Redovnu izbornu godišnju Skupštinu, u subotu, 18. veljače održali su članovi Češke besede općine Lipovljani. Nakon osvrta na rad u prošloj godini, izabrani su članovi Upravnog i Nadzornog odbora Češke besede, od kojih će se, na njihovoj prvoj radnoj sjednici izabrati novo čelništvo ove udruge građana – pripadnika češke nacionalne manjine općine Lipovljani.

                Skupštinu članova Češke besede otvorio je i vodio Mirko Knjižek iz Krivaja, predsjednik udruge koju je uspješno vodio zadnjih 12 godina, gotovo od samog početka njenog obnovljenog rada. U voditeljstvo Skupštine izabrani su još Miroslav Lovčanin i Tina Nerad, a zapisnik je vodio Ivan Doležal. Izvješće o radu Besede u prošloj godini i plan rada za 2017. godinu, također je članovima Skupštine, podnio predsjednik udruge Mirko Knjižek, a blagajnički izvještaj i financijski plan za ovu godinu izložio je blagajnik Branko Chour.

                I tijekom 2016. godine članovi Češke besede općine Lipovljani bili su vrlo aktivni, kao i prijašnjih godina. Na raznim pozornicama, u Lipovljanima, ali i diljem Hrvatske, te inozemstvu, u prošloj godini nastupili su 22 puta. Djeluju u više sekcija, a najaktivnija im je pjevačka skupina ‘Lepeza’. Odazivali su se na sva događanja Saveza Čeha u Hrvatskoj, osim na smotru kazališnih družina jer jedino nju Češka beseda općine Lipovljani nema. Surađivali su i sa drugim udruga u kulturi u Hrvatskoj i udrugama Čeha u inozemstvu. Najčešće s udrugom Čeha iz Prijedora u Bosni i Hercegovini, gdje gotovo svake godine nastupaju, a već im je stigao i poziv za ovogodišnji nastup u subotu, 1. travnja, što je naglašeno i u predloženom planu rada za 2017. godinu.

                U prošloj godini raspolagali su sa 60-tak tisuća kuna, kako bi mogli ostvariti svoje programe uglavnom iz kulturnog amaterizma. Ukupni prihod bio im je 66.573 kune, a ukupni rashod nešto više od 62.000 kuna. Najviše su prihoda imali od Savjeta za nacionalne manjine RH, ukupno 25.000 kuna, od Općine Lipovljani 10.000 kuna i od vladinog Ureda za manjine 9.700 kuna. Najviše sredstava potrošili su za kulturni amaterizam, rad sekcija, putovanja i nastupe, ukupno 45.000 kuna. Ove godine planirali su veći financijski prihod, ukupno 76.000 kuna za potrebe programa rada tijekom čitave godine.

                Kao veliki uspjeh, na Skupštini je naglašeno, i konačno rješavanje potrebe posjedovanja vlastitog uredskog prostora. Ured je uređen tijekom prošle godine, a nalazi se u sklopu Društvenog doma Lipovljani.

             Izglasavanjem razrješnice dosadašnjim članovima Upravnog i Nadzornog odbora, te izborom novih članova u ta tijela, održan je i izborni dio Skupštine. Na dobrom radu, tijekom prošle godine, članovima Češke besede općine Lipovljani i njihovom predsjedniku Mirku Knjižeku, čestitali su prisutni gosti. Među njima, najsrdačnije s podstrekom na još uspješniji rad, Tomislav Lukšić, zamjenik načelnik općine Lipovljani, Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke općine Lipovljani, Vlado Klasan, gradonačelnik Novske i Libuše Stranjikova, predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj.

                Nakon održane Skupštine, na čijem se završetku svima na dugogodišnjoj suradnji, biranim riječima zahvalio dosadašnji dugogodišnji predsjednik Mirko Knjižek, održan je i jednosatni kulturni nastup. Najprije su sve članove i goste pjesmom pozdravile članice domaće pjevačke skupine ‘Lepeza’, potom su češke pjesme zapjevale članice Češke besede iz Siska, a hrvatske pjesme klapa Ogrc iz Novske. Članice ČB Sisak su i zaplesale, a moravske pjesme, na kraju programa, izveli su svirači i pjevači Češke besede Zagrebačke županije, čije je sjedište u Dubravi kod Vrbovca.

                Novoizabrani članovi Upravnog i nadzornog odbora sastat će se za nekoliko dana i izabrati novo čelništvo Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO