Održana redovna godišnja Skupština Turističke zajednice općine Lipovljani

         Turistička zajednica općine Lipovljani, prema svojim je mogućnostima sudjelovala u promicanju i stvaranju uvjeta za razvoj turizma na području općine Lipovljani u 2018. godini. Turistička ponuda, tijekom godine, svodi se na značajne manifestacije, koje se održavaju u svim mjestima općine Lipovljani, i na onu najvažniju – ‘Lipovljanske susrete’, no stalna turistička djelatnost je slabo razvijena. U razvoju turizma sigurno će doprinijeti i izgradnja čvora Lipovljani, na auto cesti Bregana-Lipovac, strateškog razvojnog projekta općine Lipovljani u gospodarskom, a onda i u turističkom smislu, stoga se započelo s lobiranjem za postavljanje obavijesti na auto cesti o izlazu Lipovljani, kao najbližoj točki ulaza u Park prirode Lonjsko polje.

         Ovakav sažetak izvješća o radu Turističke zajednice općine Lipovljani, čuli su članovi Turističkog vijeća i članovi Skupštine Turističke zajednice općine Lipovljani, na redovnoj godišnjoj Skupštini Turističke zajednice, održanoj u četvrtak, 25. travnja. Izvješće o radu Turističke zajednice općine Lipovljani u 2018. godini, na godišnjoj  Skupštini, podnio je Nikola Horvat, općinski načelnik, ujedno i predsjednik TZ općine Lipovljani.

         Redovnu godišnju Skupštinu Turističke zajednice općine Lipovljani vodila je Kristina Brebrić, uz članove voditeljstva Mihaela Marilić i Snježane Kopecki. Nakon podnesenog izvješća o radu, Nikola Horvat podnio je i financijsko izvješće o poslovanju Turističke zajednice u 2018.godini.

         Kako je ostvarivanje prihoda osnova za ulaganja u turizam općine Lipovljani, Nikola Horvat, svaki prihod, ali i rashod tijekom godine, dodatno je pojasnio. Ukupni prihodi u 2018. godini bili  su u visini od 112.567 kuna. Većina sredstava ostvarena je od turističke članarine u iznosu od 36.462 kune, te od donacija u iznosu od 35.000 kuna, a višak sredstava iz 2017. godine prenesen je u iznosu od 40.754 kune.

Donacije su namjenski i uložene. S 15.000 kuna, od Hrvatske turističke zajednice sufinancirana je izrada i postavljanje smeđe signalizacije, i s 20.000 kuna, od Turističke zajednice Sisačko moslavačke, troškovi manifestacije ‘Lipovljanski susreti 2018.’

Ukupni rashodi tijekom 2018. godine bili su u visini 64.638 kuna, a najviše se ulagalo u oglašavanje, jambo plakate i letke za turističke manifestacije na području općine Lipovljani, a simbolično je i sufinancirana, tradicijska žetvena svečanost obitelji Ožoga iz Nove Subocke.

         Članovi Skupštine TZ OL prihvatili su, jednoglasno, izvješća, kao i Plan i program rada Turističke zajednice za 2019. godinu. Informirani su i o radu na poboljšanju Strategije razvoja turizma, u suradnji s Parkom prirode Lonjsko polje.

Na prijedlog Turističkog vijeća, u Skupštinu Turističke zajednice  Sisačko moslavačke županije izabrani su Mihael Marilić i Kristijan Šegotić, koji su i do sada bili članovi županijske Turističke zajednice. Svim članovima  zahvaljeno je za dosadašnji rad u Skupštini Turističke zajednice, a nakon provedenih izbora za novi mandat u Skupštini Turističke zajednice općine Lipovljani, bit će održana i nova sjednica.

Damir SMETKO