Održana promocija knjige ‘Lipovljani tragom povijesti’ koja donosi bogatstvo povijesnih podataka

         Na čak 433 stranice, uz 30 poglavlja, potkrepljeno s 213 fotografija, Lipovljani su dobili knjigu o događajima iz svoje povijesti unazad dva stoljeća njihovog postojanja. ‘Lipovljani tragom povijesti’ autora Ivan Certića, vrijedna je i do sada, vjerojatno, najbogatija knjiga lipovljanskim povijesnim događajima i zbivanjima, promovirana je u subotu, 5. rujna, na trijemu Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Lipovljani.

         Osim bogata građom, koju donosi na respektabilnih više od 400 stranica, knjiga je zanimljiva i po tome što je tiskana 8 i pol godina nakon smrti svog autora, Ivana Certića, rođenog Lipovljanca, koji je preminuo u 71. godini, ne završivši rad na knjizi. Rad je završio i knjigu uobličio Dragutin Pasarić iz Kutine, novinar, publicista i doajen kroničarstva i izdavaštva na širem kutinskom području, s kojim je autor i započeo raditi i pripremati ovu knjigu u Kutini, u kojoj je s obitelji živio od 1985. godine. No, bolest je bila brža, pa je Ivan Certić 5. prosinca 2011. preminuo, a iza njega je ostala bogata zbirka podataka i fotografija, koje je trebalo u duhu knjige obraditi i uvrstiti među završena poglavlja.

         Knjigu ‘Lipovljani tragom povijesti’ grafički je uredio Krešimir Certić, sin Ivan Certića, koji se time i bavi, a izdali su je Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima, na čelu s Melitom Lenička i Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani. Urednik knjige je već spomenuti Dragutin Pasarić, koji je knjigu i promovirao u Lipovljanima, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske.

         -U 30 poglavlja sadržaj knjige donosi prikaze od turskih provala, bogate vjerski i školske prošlosti 18. stoljeća, okolnosti dvaju svjetskih ratova, administrativnih promjena, gospodarskog razvoja.. Autor je nastojao dati sliku brojnih pojedinosti, važnije potvrđujući i dostupnom pregledom statistikom. Zahvalno treba prepoznati napore Ivana Certića, u listanju starih novina, obiteljskih albuma, zapisnika raznih društava, župnih i školskih spomenica. Kao rođeni Lipovljanac prihvatio se izazovnog bilježenja života jedne manje sredine svjestan stroge i vrlo osjetljive kritike svojih sumještana u očuvanju lokalne povijesne memorije – rekao je, među ostalim, Dragutin Pasarić, tijekom predstavljanja autora, i knjige ‘Lipovljani tragom povijesti’.

         Promociji knjige u Lipovljanima prisustvovali su i svi članovi obitelji Ivana Certića, a svečanom ozračju promocije doprinijele su i ‘Kutinske dunje’, članice ženske vokalne skupine, u kojoj pjeva i Ivanka Certić, supruga autora promovirane knjige. Svima koji su radili na izdavanju knjige ‘Lipovljani tragom povijesti’, najsrdačnije je čestitala i zahvalila zamjenica načelnika Općine Lipovljani Ljiljana Tomić. Općina Lipovljani podržala je nastojanje Ogranka Matice hrvatske Lipovljani da ova knjiga bude tiskana i za to je odvojila značajna financijska sredstva iz proračuna Općine, kroz matičin program izdavaštva.

Damir SMETKO