ODRŽANA KNJIŽEVNO-LIKOVNO VEČER U LIPOVLJANSKOJ KNJIŽNICI

                Matica hrvatska, ogranak Lipovljani, u petak, 23. studenog organizirala je, u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom u Lipovljanima, književno-likovnu večer. Na njoj su predstavljene tri pjesničke autorice i dvije likovne umjetnice, a podijeljene su i godišnje nagrade za ”najčitače” tijekom ove godine, za najmlađe članove, u Narodnoj knjižnici i čitaonici.

                Sve ljubitelje pisane riječi i likovnih radova, okupljene na knjiženo-likovnoj večeri, pozdravile su Melita Lenička, predsjednica Matice hrvatske, ogranak Lipovljani i Marica Tisaj, knjižničarka lipovljanske knjižnice. Književno-likovnu večer, zajedno, Knjižnica i Matica održavaju već nekoliko godina za redom.

Ove godine s mini izložbama svojih novih radova predstavile su se Zdenka Grgurić iz Kraljeve Velike i Nataša Tisaj iz Lipovljana. Po 10-tak radova izložile su za posjetitelje književno-likovne večeri, što je tek dio njihovi novih radova nastalih tijekom godine.

Posebno dojmljiv bio je književni dio večeri u kojem su se svojim pjesmama predstavile Višnja Lovrić Mencej i Kristina Semenjuk iz Novske, članice Društva književnika Hrvatske, te Ljubica Stublija, članica lipovljanskog ogranka koja priprema tiskanje zbirke pjesama. Njihove način izražavanja, pjesniče zapise kratko je prokomentirala i Matea Jalžečić, članica Matice hrvatske, ogranak Kutina.

U okviru akcije Mjeseca hrvatske knjige, lipovljanska knjižnica pohvaljuje svoj najbolje čitaće, koji pročitaju najviše knjiga. Posebno se to odnosi na najmlađe čitače. Matice hrvatska ih nagrađuje prigodnim poklonom, između ostalim i svojim izdanjima, kako bi ”najčitačima’ zahvalili za vjernost čitanju i knjizi. Tako su ove godine nagrađeni učenici nižih razreda osnovne škole: Stefani Dlouhi, Domagoj Stanar, Petar Šelem i Edi Štiks. Oni su, pak, za najzanimljiviji, izloženi likovni rad proglasili sliku ‘Skitnica’.

Uz lijepe likovne motive i čitanje stihova, od kojih se izdvajalo recitiranje svojih pjesama Kristine Semenjuk, slijepe pjesnikinje iz Novske, dvosatna knjiženo-likovna večer prošla je u trenu. Pružajući podršku takvom radu, izvođače i organizatore srdačno je pozdravila i Ljiljana tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani. Raduje što su autori skloni likovnom ili literarnom izražavanju našli svoje mjesto u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani, što je bila i svrha njenog osnivanja i izgradnje.

Damir SMETKO